Het is niet zomaar een sport, het is een levensstijl: crossfit. Dit doe je niet één keer per week maar het liefst zo vaak mogelijk. Crossfitter Gwenny Loman uit Breda doet het nu zo’n twee jaar en zij kan niet meer zonder.

Crossfit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. De echte crossfitters doen ook nog aan zwemmen en fietsen. De 27-jarige had jaren geleden geturnd, maar toen ze acht jaar later ging crossfitten, moest ze weer bij nul beginnen. “Dat is heel goed te doen, want bij crossfit kun je instappen op alle niveaus.”

Fitness
Als je aan crossfit doet, ben je dus niet aan het fitnessen. “Het grootste verschil is dat je bij crossfit zowel statische als dynamische oefeningen doet. Fitness is vrij statisch. In de sportschool is het ook vaak gericht op kracht, terwijl je bij crossfit ook je conditie traint”, zegt Loman.

Wedstrijden
Je kunt crossfit ook op wedstrijdniveau doen. Het hele jaar door kun je meedoen aan wedstrijden. Loman heeft afgelopen weekend nog meegedaan aan de Tiglon Series in Den Bosch, waarbij de atleten verschillende workouts moeten doen. Daarnaast houdt Loman haar score ook hoog in de online wedstrijd ‘The Nationals’, waar ze nu op nummer twee staat in de gouden divisie.