Soccersquash: dat is squash met een voetbal. De sport wordt steeds populairder in Nederland en sinds kort kun je het spelletje ook in Tilburg, bij sportcentrum T-Kwadraat, spelen.

Helemaal nieuw is soccersquash niet. Cees Noordermeer is voorzitter van de SoccerSquash Bond Nederland. Hij vertelt dat de sport eind jaren tachtig door een Nederlander is bedacht. “Eind 1980 heeft meneer Regterschot de regels van soccersquash al op papier gezet. We zien dat dan ook als het oerdocument van de sport.”

De regels van soccersquash komen sterk overeen met die van squash. “Het grootste verschil zit hem in de bal”, vertelt Noordermeer. “We spelen niet met een normale voetbal. De bal waarmee we spelen is ronder dan een normale bal, daarnaast is hij ook geluiddempend.”

Noordermeer vertelt dat er in Nederland zo’n 300 professionele soccersquashspelers. Eén van deze spelers is de 41-jarige Niels van Huijssteden. Hij staat eerste op de officiële ranking en is dus de beste soccersquasher van Nederland. Van Huijssteden traint minstens twee keer per week in het sportcentrum in Beverwijk. Hij vertelt wat hij zo leuk vindt aan soccersquash en hoe hij er in is gerold.