Sinds anderhalf jaar kunnen studenten parttime aan de slag bij Defensie. Erik Noordam van de Nederlandse marine vindt het noodzakelijk om Nederlanders en Defensie te verbinden, want er bestaat een slecht beeld van de krijgsmacht. “Mensen denken: waar gaat dat geld naartoe?”

Op de marinekazerne in Amsterdam neemt marineofficier Erik Noordam plaats achter zijn bureau. Daar is het een stuk rustiger dan de vijf jaar die hij op de woeste zeeën doorbracht. Vier jaar lang diende hij Nederland op het water, één jaar lang was hij werkzaam voor de Franse marine. Een periode waarin hij soms wel acht maanden weg was van huis.

Na die jaren vond hij het tijd voor iets anders. Hij koos voor een baan waar hij de link moet leggen tussen Defensie en lokale overheden. Zo’n tweeënhalf jaar geleden ontmoette hij daar Hugo Goedhart en Alfred van der Klis. De mannen hadden één ding gemeen: ze wilden het beeld van Defensie in de maatschappij verbeteren.

Negatief beeld

“Het is al jaren moeilijk om in contact te komen met Defensie”, stelt Noordam. De missies zijn meestal ver weg. Daarnaast mochten we tot voor kort niet met onze uniforms over straat in Nederland. Daardoor speelde bij veel mensen de vraag op: waar gaat dat geld eigenlijk naartoe? Wij wilden dit negatieve beeld voorkomen en hebben een werkstudentprogramma opgezet.”

Noordam legt uit hoe het programma tot stand kwam. “We wilden een laagdrempelige manier creëren voor studenten om met ons in contact te komen. Dat doen we door gebruik te maken van hun kwaliteiten.” Vaak wordt er gezegd dat de jeugd van tegenwoordig lui en verwend is. Daar is Noordam het niet mee eens. “Studenten kunnen en doen al heel veel. Meer dan ik deed op die leeftijd.” De 37-jarige officier wil die kwaliteiten benutten. “We bieden de studenten een parttime bijbaan om zich in hun vakgebied te kunnen ontwikkelen.”

3D-printing

Defensie probeert voor ieder vakgebied een functie te creëren. Zo zijn er medische studenten die aan de slag gaan in de gezondheidszorg bij Defensie, technici die met robotica en 3D-printing bezig zijn en geschiedenisstudenten die zich concentreren op de beleidskant. Noordam: “We kunnen bijna ieder vakgebied wel gebruiken.”

Studenten hebben wel oren naar zo’n bijbaan. Achthonderd studenten meldden zich aan. “We hebben nu zo’n honderd studenten aan het werk. Allemaal doen ze iets wat te maken heeft met hun studie. Zo kunnen ze zich verder ontwikkelen en hun bagage opvullen. Ze versterken hun cv en ze verdienen geld om hun steeds duurder wordende studies te kunnen betalen.” Noordam ziet nog een vooruitgang ten opzichte van vroeger. “Het is mooi om te zien dat de jeugd steeds vaker iets wil doen met maatschappelijke relevantie.”

Teamwork

“We willen gebruik maken van wat de student kan. Dat scheelt ook weer een lang opleidingstraject. Toch moet de student hier ook wel een weg afleggen (zie tijdlijn). We willen namelijk de gemotiveerde mensen een plek bieden. We proberen hen drie zaken bij te brengen die wij van Defensie erg belangrijk vinden: teamwork, doorzettingsvermogen en leiderschap. Zo kunnen de studenten zich ontwikkelen in dingen die aanvullend zijn aan de meeste studies.”

Het streefdoel is om in de zomer op 150 werkstudenten te zitten. “Het is erg selecteren momenteel. Dat zie ik als een luxeprobleem. We moeten kiezen voor de beste mensen. Dat hoeven niet per se de mensen te zijn met de beste cijfers. Het is belangrijk dat de student openstaat voor ontwikkeling.”

Scroll door het traject door op de pijltjes te drukken.