De Raad van Cultuur slaat alarm: er dreigt ‘sluipend verval’ bij kleine musea. Subsidies dalen, tentoonstellingskosten stijgen en door de focus op bezoekersaantallen is er weinig aandacht voor andere dingen. Daarom adviseert de Raad: word een ontmoetingsplaats voor iedereen. Museum No Hero in Delden, dat aanstaande zondag haar deuren opent, neemt dit advies ter harte.

Als nieuw museum zul je met dit nieuws in je achterhoofd wel nattigheid voelen. Dat zou je denken, tenminste. No Hero is zich van geen kwaad bewust. “Wij kunnen niet zo veel doen aan de situatie, we zijn gewoon blij dat we een nieuw museum mogen openen”, zegt persvoorlichter Boris de Munnick. “We hebben geen indicatie dat het slecht zal gaan, toen het bekend werd stonden de vrijwilligers voor ons in de rij. We zien wel hoe het loopt.”

Museum als ontmoetingsplek
De Raad van Cultuur adviseert musea om meer een ontmoetingsplaats te worden en om publieksgroepen van alle leeftijden, achtergronden en opleidingsniveaus te trekken. “Wij hopen inderdaad wel echt een ontmoetingsplek te worden”, zegt de Munnick. “We weten echt wel dat mensen niet vanuit Amsterdam in de trein gaan stappen om naar ons te komen, maar we hopen wel een ontmoetingsplek te worden voor mensen uit bijvoorbeeld Hengelo of Enschede.”