De wachtlijsten in de psychische zorg zijn te lang. Zelfs na de afspraken die zorgaanbieders en zorgverzekeraars met elkaar hebben gemaakt.

De maximale wachttijd voor behandelingen van autisme, persoonlijkheids- en angststoornissen zou drieënhalve maand moeten zijn volgens de Nederlandse Zorgautoriteit. Maar de gemiddelde wachttijd gaat daar ruim over heen.

Wachtlijst psychische zorg

Mits Leon staat op zo’n wachtlijst. Ze heeft al veel labels opgeplakt gekregen, maar wacht nog steeds op passende zorg en een behandelplan. Ook op een psycholoog heeft ze erg lang moeten wachten.

Studieproblemen

In het laatste jaar van haar MBO opleiding heeft ze last gehad van het gebrek aan hulp. “Als ik sneller geholpen was, was het allemaal anders gelopen. Dan had ik nu waarschijnlijk op het HBO gezeten.”