De Paralympische Spelen zijn al eventjes voorbij, maar afgelopen weekend konden jonge atleten zich alweer zichtbaar maken bij de Paralympische Talentdag in Papendal. Misschien ooit iets voor Hugo van Iersel (20), die rolstoelrugby speelt. Door een duikongeluk in 2015 moest hij zijn hockeycarrière vaarwel zeggen, maar afscheid nemen van de sport, dat nooit.

“Sport zit in me, ik moet het gewoon doen”, vertelt Hugo. Al vanaf jongs af aan rende hij met een hockeystick over het veld, en naast plezier had hij ook nog talent. Vanaf zijn veertiende mocht hij al eens mee trainen met het herenteam, en krap een jaar later stond hij op het middenveld. Hij hoorde bij de grote jongens.

Good old days❤

Een bericht gedeeld door Hugo van Iersel (@hugovaniersel) op

Potentie
Zijn specialiteit was het nemen van strafcorners. Op zijn zeventiende viel Hugo al op bij de selectie van de A1 in Nijmegen, het hoogste niveau. “De eerste keer haalde ik het niet, maar ik had wel potentie. Het jaar daarop probeerde ik het nog eens, en toen was ik wel door.” Nog even, en dan zou Hugo meespelen. “Toen gebeurde het ongeluk.”

“Nu kan ik niet meer hockeyen”

Verlamd
Het was een warme dag drie zomers geleden, 37 graden maar liefst, en Hugo mocht vanwege de hitte naar huis van zijn baas. Die avond nog zou hij zijn havodiploma ophalen. “Ik ging met mijn vrienden naar een meertje waar we ’s zomers altijd zwommen. We speelden een paar potjes voetbal en bij het laatste potje moest de verliezer de bal uit het water halen.” Het was Hugo’s beurt. Hij dook het water in en brak daarbij zijn nek, met een dwarslaesie als gevolg.

“Ik voelde mijn benen niet meer”

“Het eerste wat ik zei toen mijn vrienden me uit het water haalden was: ‘nu kan ik niet meer hockeyen’”, zegt Hugo. Hij had meteen door dat het niet goed zat. “Ik voelde mijn benen niet meer. Ik raakte vanaf mijn oksels naar beneden verlamd.” Hoewel er een moeilijke tijd aanbrak, was het voor Hugo nog lang niet afgelopen met de sport.

Rolstoelrugby
“Een verpleegster in de Sint Maartenskliniek waar ik revalideerde, raadde me aan om eens te gaan kijken bij rolstoelrugby. Ik ging erheen en was meteen enthousiast”, vertelt Hugo. Nog geen vijf maanden later was hij weer bezig. Inmiddels speelt hij mee met het Nederlandse team. “We spelen in Polen en Frankrijk, en laatst was ik nog in Denemarken voor een wedstrijd. Het is echt een leuke sport.”