Het is mooier weer en de mannen in strakke broekjes met fiets komen weer naar buiten: de wielrenners. Erik Tolboom van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NFTU) merkt bij het mooie weer daarentegen wel meer klachten van andere weggebruikers. Maar hoe kun je er als wielrenner voor zorgen dat je geen ‘klootzak’ bent op de weg?

Uit een enquête die door tachtig mensen is ingevuld, blijkt dat de meerderheid zich wel ergert aan wielrenners. Zij vinden dat wielrenners vaak denken dat ze alleen op de weg zijn en vinden het irritant als ze geen bel hebben. Vooral als ze in groepen rijden ergeren mensen zich het meest: “Een keer toen ik van een berg af fietste op een heel smal fietspad bleven ze me inhalen. Stelletje eikels”, noemde een van de ondervraagden.

Wegkapitein aanstellen
De Nederlandse Toer Fiets Unie komt op voor de wielrenners. Ze vinden het belangrijk dat wielrenners veilig kunnen rijden. Ze hebben zelfs ‘tips en tricks’ hoe wielrenners het veiligst en het best kunnen rijden. Erik Tolboom van de NFTU benoemt een van de tips: het aanwijzen van een ‘wegkapitein’. Als je in een groepje fietst is het volgens Tolboom belangrijk een persoon aan te wijzen die zich aan de verkeersregels houdt en er op let dat de rest dat ook doet.


Bron: Nederlandse Toer Fiets Unie

Maar Tolboom vindt het vooral belangrijk dat mensen elkaar meer gunnen op de weg. “Geef elkaar meer ruimte en geniet van het mooie weer en de natuur om je heen.”