Facebook wordt gezien als privacy nachtmerrie, maar in Nederland is er tegenwoordig nog een groter monster aanwezig. WeChat, zoals de app heet, heeft al meer dan een miljard gebruikers en is de één na grootste social media in de wereld.

De app is tegenwoordig ook verkrijgbaar in Nederland en wie de app niet kent – hij kan alles! Het is WhatsApp, Facebook, Marktplaats, Thuisbezorgd, Google Maps, internetbankieren en nog veel meer in één.

Hieronder een video met een duidelijke uitleg van WeChat:

Het ontstaan

Maar de app is niet begonnen als de grootmacht die het nu is. Het begon als simpele chat app, maar is slim ingegaan op de behoeftes van jongeren. Hieronder hoor je Ed Sander van ChinaTalk over hoe WeChat is uitgegroeid.

Het heden

“In China kan je niet leven zonder WeChat. Het is eigenlijk als leven zonder mobiel en portemonnee,” vertelt Yue Lian Xiang, een student die zes maanden in China heeft gestudeerd. “je denkt dat mensen hier WhatsApp en Facebook nodig hebben, maar dat is nog niks vergeleken met WeChat. Het is gewoon onderdeel van de maatschappij.”

De toekomst

Naast dat de app mensen in contact brengt, wil hij ook het vertrouwenslevel van de gebruikers gaan bepalen. Dit sociale kredietsysteem gaat mensen beoordelen op hun bijdragen in de maatschappij. Zodra je bijvoorbeeld iemand online uitscheld of bedriegt gaat je score omlaag. Doe je aan vrijwilligerswerk dan krijg je pluspunten. Dit scenario klinkt eng in de ogen en doet sommige mensen vast denken aan ‘die ene’ Black mirror aflevering (waar er mensen uiteindelijk doordraaien door zo’n soort systeem), maar in China wordt deze invoering voornamelijk aangemoedigd.

De app zet ook langzaam in Nederland voet aan de grond. Hij heeft nu meerdere kantoren in Europa zitten en het gebruik van de app blijft groeien. “Wat voor impact een sociaal kredietsysteem zou hebben op Nederland is niet te zeggen,” vertelt socioloog, Ake Eimers. “Het is een interessant vraagstuk, maar er is nog geen onderzoek naar gedaan.”

Voordat WeChat hier ook onderdeel van de samenleving wordt, moet hij eerst samenwerking met Nederlandse banken aangaan, zodat je met de app kan betalen. Tot die tijd is de app hier nog incompleet en zal het succes beperkt blijven. Dus je hoeft voorlopig nog niet bang te zijn dat je terecht komt in een Black Mirror aflevering.