Profwielrenner Michael Goolaerts overleed op 8 april van dit jaar tijdens de klassieker Parijs-Roubaix en deze week stierf een amateurwielrenner na de toertocht van de Amstel Goldrace door een valpartij. Bijna ieder jaar overlijden er weer wielrenners. Is het niet tijd dat er eens goed gekeken wordt naar de veiligheid van de wielersport?

Thijs Zonneveld, ex-wielrenner, gaf in zijn column in het AD al aan dat hij geen sport kent ‘met zulke dodelijke cijfers’. Ard Bierens, woordvoerder van wielerploeg Team Lotto-Jumbo NL is niet van mening dat wielrennen per sé onveilig is. “Als wij het onveilig vinden dan zouden wij onze renners niet de weg opsturen. Op het moment dat er morgen bij ons team een groot ongeluk gebeurt, zou je kunnen zeggen dat het niet veilig is, maar dat is natuurlijk niet aan de orde van de dag”, zegt Bierens.

Verschil

Bierens geeft aan dat er goed naar de oorzaak van overlijden moet worden gekeken.. “Je kunt het allemaal op een hoop gooien en zeggen dat het onveilig is, maar de veiligheid van het parcours en hartproblemen zijn natuurlijk twee totaal verschillende dingen. Michael Goolaerts overleed aan een hartstilstand. Dat zegt niets over de veiligheid van de sport. Dat kan namelijk verschillende oorzaken hebben”, zegt Bierens.

Team Lotto-Jumbo NL heeft wel inspraak in de veiligheid van koersen. “Als ploegen zijn wij verenigd in de AIGCP, de overkoepelende wielerorganisatie, waarin veiligheid altijd een thema is. Ook hebben we contact met organisatoren van wedstrijden. In het recente verleden hebben wij aangegeven dat de ploegentijdrit van de Ronde van Valencia te gevaarlijk was. Waarop de organisatie, mede door de weersomstandigheden, heeft besloten de tijden van die rit niet mee te nemen in het klassement”, zegt Bierens.

Bierens geeft wel toe dat wielersport een sport van extremen is. “Natuurlijk is het een zware sport waar vele dagen achter elkaar gepresteerd moet worden onder soms extreme omstandigheden. Maar ook daar zijn wij constant mee bezig om het zo veilig mogelijk te laten verlopen.”