Mo Salah heeft er na dit weekend 32 doelpunten inliggen en is daarmee de topscorer van de Premier league. De groei van de Egyptenaar is reusachtig. Vorig jaar was het een degelijke speler in Rome. Nu is hij één van de beste spitsen in de wereld.

Salah is niet de enige. Denk aan Jamie Vardy die in een aantal jaar van de 4e divisie van Engeland uitgroeide tot topscorer van de Premier league. Of Virgil van Dijk die in een paar jaar van speler bij Celtic tot duurste verdediger allertijden transformeerde.

Er zijn zelfs wetenschappers en voorspellingbureau’s die kijken bij welke clubs een speler de meeste potentie heeft om te groeien. Zo keek Menphis Depay samen met een bureau waar hij het best heen kon na Machester United. Na een trage start heeft hij daar nu ook eindelijk zijn draai gevonden en is bij negen van de laatste tien doelpunten direct betrokken geweest.

Hieronder vertelt één van die wetenschappers meer over de plotselinge groei van spelers.