Duitse muzikanten geven hun muziekprijs genaamd Echo uit protest terug, omdat de rappers Kollegah und Farid Bang ook een prijs wonnen. Het rappersduo heeft een lied geschreven waar antisemitische teksten in voorkwamen. Dat gebeurt niet alleen in Duitsland. In Nederland is er regelmatig gedoe rondom uitspraken van rappers.

Je kan denken aan bijvoorbeeld de ‘kech’-uitspraak van de Nederlandse rapper Boef. Max de Breijer (27), oprichter van To The Max Entertainment, een platform dat artiesten begeleidt, geeft hier zijn mening over. Daan Mulders (21), de collega van Max, bespreekt met hem de grens tussen artistieke vrijheid en belediging in rapteksten.

Persoonlijk vindt Max het niet goed als er anti-joden teksten zijn of andere bevolkingsgroepen beledigd worden. “Maar als ik zakelijk kijk, ben ik voor artistieke vrijheid en vind ik het aan de artiest zelf om te beslissen of iets door de beugel kan of niet”, zegt hij. “Een schilder maakt ook een schilderij op een manier zoals hij het in zijn hoofd heeft. Daar zitten misschien gedachtes achter waar ik het niet mee eens ben, uiteindelijk blijft het wel zijn stuk kunst.”

“Het gaat om de context”
“Ali B zei een keer: ‘Ik ben op m’n money als een Jew.’ Daarmee suggereert hij dus: joden hebben heel veel geld, dus ik wil dat ook. Dat is niet per se negatief.” Daan is het met hem eens. Hij vindt dat je altijd naar de context moet kijken van een tekst. “Het blijft een stereotype als je zegt dat joden veel geld hebben. Die uitspraak moet je opvatten als: het gaat goed met die mensen en dat wil ik ook.” Volgens hem is er dan niets aan de hand. “Maar als je daarna ‘fuck al die joden’ zegt, dan krijg je een hele andere context.”

Volgens Max kun je dat vergelijken met politieke partijen. Als zij racistische opmerkingen maken, kun je zelf bepalen of je erop stemt of niet. “Bij muziek is dat precies hetzelfde. Als je het niet leuk vindt, dan luister je het toch gewoon niet.”

Totaalplaatje
Naast de context van de liedtekst moet je volgens de jongens ook kijken naar waar iemand vandaan komt. Max zegt dat we kunst gewoon moeten waarderen. “Iedereen heeft zijn eigen jeugd gehad en zijn eigen normen en waarden ontwikkeld.” Hij neemt als voorbeeld de rapper Boef. “Als je gaat kijken naar wat hij heeft bereikt in zijn leven, waar hij vandaan komt, waar hij nu is, dan denk ik dat we daar alleen maar trots op mogen zijn. Dat wil niet zeggen dat ik het ermee eens ben met wat hij zegt, maar het is wel bijzonder dat hij in een paar jaar van kansloze jongere naar miljonair gaat. Dat moeten we alleen maar stimuleren, toch?”