Na voetbal, hockey en volleybal is bridge de grootste teamsport van Nederland. De Nederlandse Bridge Bond (NBB) heeft 120.000 leden, maar directeur Gijs van der Scheer denkt dat er wel zo’n drie tot vierhonderdduizend bridgers in Nederland zijn. “Maar de gemiddelde leeftijd is 70, ondanks de jeugdcompetitie”, vertelt Van der Scheer.

“Als je ouder wordt, gaat je gezondheid achteruit en kun je minder goed bewegen; maar je hebt toch behoefte aan sociale contacten”, zegt Van der Scheer. “Dan is bridge de ideale sport.”

Voor jong en oud
In de tijd dat Van der Scheer kwam werken bij de Nederlandse Bridge Bond, wilde het bestuur zich vooral richten op de jongere generatie. “De ouderen willen lid worden en dan gaan alle centen naar de jongeren, dat vond ik geen goed plan.”

Van der Scheer denkt dat het oudere segment toeneemt en daar ligt volgens hem een kans. “Er komen heel veel ouderen bij, er ligt genoeg markt voor de bond. Maar we moeten zeker promoten bij jongeren.”

“Mijn dochter is vanuit zichzelf gaan bridgen, ik heb het haar niet door de strot geduwd. Uiteindelijk zal de bridgesport door blijven gaan. Het heeft zo z’n charme”, aldus de directeur. Hij is zelf recreatief speler en doet niet mee aan toernooien.

Competitie
Op dit moment zijn er verschillende bridgeclubs in Nederland. Binnen zo’n club is er een bridgecompetitie. De beste spelers van de clubs kunnen dan meedoen aan een nationaal toernooi op de locatie van de bond.

Er is ook een digitale variant van bridge. De NBB heeft op het moment twee online bridgeclubs. En die hebben samen zo’n twintigduizend leden. Je kunt dan of zelf aan de slag met bridgen tegen de computer of tegelijkertijd met een andere speler online spelen.

Buitenland
Internationaal doet bridge het ook goed. Landen als Amerika, Rusland en China doen daar ook aan mee. Ook de Nederlanders vertegenwoordigen zich. De bekendste Nederlandse bridger op dit moment is Berry Westra.