Door het schandaal rondom Cambridge Analytica en het item van Zondag met Lubach is de discussie rondom het verwijderen van je Facebook-account weer flink aangewakkerd. Er zijn veel gebruikers die twijfelen over het deactiveren van hun account, omdat het makkelijk is om al je nieuws in één lijst te hebben. Het alternatief voor deze behoefte bestaat eigenlijk al jaren: de RSS-feed.

De technologie bestaat al vanaf 1999, maar sinds de komst van sociale media is er steeds minder interesse. Je kan RSS gebruiken om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Het icoon van RSS staat op veel websites, maar na een kleine steekproef weten de meeste mensen niet wat ze ermee kunnen. Het voordeel van een eigen RSS-feed is dat het nieuws wat je ziet niet gebaseerd is op de voorkeuren van andere gebruikers. Je kiest zelf welke media je wilt volgen.

Jeff Larson, onderzoeksjournalist voor ProPublica, hoopt op de terugkeer van de RSS-feed. Hoor hem praten over RSS in de onderstaande infogram.