Sporten met vijftig graden, je zou denken dat dit alleen in een tropisch gebied kan. Maar speciale ‘hot cabins’ maken het mogelijk om ook in ons koude kikkerlandje je workout uit te voeren. Alleen dan met aangenamere temperaturen.

Bij health boutique bbb in Tilburg kunnen vrouwen in de hot cabins komen sporten. Bbb staat voor inner beauty, body workouts en lifestyle balance. Bij binnenkomst in de fris ogende boutique staan zeven doorzichtige cabines klaar voor gebruik. De cabines zijn vanbinnen bedekt met roze kussens en er liggen speciale riempjes in waar je oefeningen mee kunt uitvoeren. Bbb eigenaresse Nicole Matthijssen vertelt enthousiast waarom sporten in een hot cabin beter voor je lichaam is. “De warmte zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Je moet daardoor harder werken om die temperatuur weer omlaag te krijgen. Door die dubbele werking verbrand je je vetten in een kortere tijd dan bij sporten in lagere temperaturen. Een ander voordeel is dat het sporten in een hot cabin voor minder blessures zorgt. Je ligt in de cabine waardoor gevaren van een blessure kleiner worden en door de hitte zijn je spieren al goed warm.”

Halfuur in cozy coconnetje

Sporten in de zomer is voor de meest mensen al een uitdaging op zich. Maar volgens Matthijssen is de hot cabin een ander verhaal, vrouwen vinden het juist ‘cozy’ om in hun eigen cabine de oefeningen uit te voeren. “Als je in de cabine ligt heb je  je eigen coconnetje, niemand ziet elkaar namelijk want alleen je gezicht hangt uit de cabine. Hierdoor ben je veel meer met je eigen oefeningen bezig. Je gaat mindfuller sporten doordat je niet continue in de spiegel kan kijken of je het goed doet.”

De hot cabin lessen duren bij de bbb maar een halfuur. Zo kunnen vrouwen die het eigenlijk te druk hebben om te sporten toch beweging krijgen. “Er zijn soms dames die gutsend van het zweet uit de cabine komen. Maar wij zorgen altijd voor flesjes water. Daar komt bij dat je hoofd natuurlijk uit de cabine ligt en zo koel blijft want mentaal mag je geen last hebben van de warmte,” zegt Matthijssen. Dat extra zweten kan volgens Alain Wehman, mede-eigenaar bbb en fysiotherapeut, voor voordelen zorgen. Volgens hem zorgt het extra zweten namelijk voor een stimulerende werking op je drainagesysteem. “Hierdoor ga je meer vocht gaat afvoeren. Voor en na een oefening in de hot cabin is hierdoor vaak een gewichtsverschil te zien. Na de oefening ben je gewicht verloren door het overvloedige zweten.”

Werking van de hot cabins

Guido Vroemen is topsportarts en inspanningsfysioloog. Hij heeft zijn twijfels bij het sporten in de hot cabins. Er zijn volgens hem juist meer nadelen aanwezig bij het sporten in hogere temperaturen. “Bij de hot cabins steekt je hoofd uit de cabine om zo toch voor verkoeling te zorgen. Maar bij inspanning warmt je kern alsnog steeds meer op. Je hebt misschien het gevoel dat je hoofd niet opwarmt omdat deze uit de cabine steekt, maar door het rondpompen van je bloed bereikt de warmte je hele lichaam en dus ook je hoofd.”

Wehman is overtuigd dat sporten in de hot cabins effectiever is. “Als je de omgeving zwaarder maakt door middel van warmte, stimuleer je je vetverbranding. Dit komt omdat je kerntemperatuur warmer wordt dan normaal. Normaal heb je ongeveer een halfuur nodig om je vet te verbranden. Maar omdat je in de hot cabins meer energie verbruikt, ben je na ongeveer een kwartier al veel meer vet aan het verbranden.”

Mathijsen vult aan: “Je spieren zijn namelijk veel warmer door de temperatuur omdat je doorbloeding beter wordt. Zo gaan oefeningen je gemakkelijker af.”

Sporten op een nieuwe manier

Vroemen denkt niet dat dit aan de spieren ligt. “Bij hitte gaat de doorbloeding vooral naar je huid, die geeft de warmte namelijk af. De bloedstroom gaat dus niet per se naar je spieren waardoor je meer push-ups zou kunnen doen.”

Toch blijven de aanmeldingen bij de bbb binnenstromen. Volgens Matthijssen kan dit komen door de goede begeleiding die ze bieden bij de bbb. “We geven vrouwen een persoonlijke benadering. Zo moet je bij je aanmelding een vragenlijst invullen. Op die manier kunnen we de perfecte workout samenstellen die helemaal bij jou past.” Die passende schema’s kunnen enorm variëren. “Hier lopen fitgirls rond maar je hebt ook dames van 70 die gezond willen blijven. Alle leeftijden zijn welkom en alle leeftijden kunnen bij elkaar sporten omdat je bij bbb op een andere manier traint. Je hoeft niet de snelste te zijn,” zegt Mathijssen.