Met een koud speciaalbiertje in hun hand stonden vrijdagmiddag 20 april heel wat studenten in de tuin van Club Smederij van de Tilburgse Spoorzone. Daar vond namelijk Preau Millage plaats: het eerste speciaalbierfestival voor studenten in Tilburg, georganiseerd door disputen Fabras en In Vino Veritas. Deze disputen werkten daarvoor samen met Club Smederij en bierbrouwerijen uit binnen- en en buitenland.

Biertjes doen het natuurlijk altijd goed bij studenten. Daaronder valt tegenwoordig bier in allerlei soorten en smaken. Dat heeft volgens Rob van den Meijdenberg, van bierbrouwerij KraftBier in Tilburg, te maken met het feit dat mensen steeds meer op zoek zijn naar een bewuste levensstijl. “In een bewuste levensstijl past kiezen voor lokale producten, dus ook lokaal bier. Men wil weten waar een product vandaan komt. Bovendien zijn mensen tegenwoordig meer met hun gezondheid bezig en staan ze bewuster in het leven. Dat betekent dat ze af en toe alcohol laten staan, maar wel willen genieten van lekker bier.”

Stijgende speciaalbierconsumptie

De organisatie Nederlandse Brouwers kwam donderdag met cijfers over bierconsumptie. Daaruit blijkt dat de consumptie van alcoholvrij bier het afgelopen jaar met bijna een kwart is toegenomen. Ook jongeren drinken in vergelijking met vorig jaar tin procent meer alcoholvrij bier. Daar merkt Van den Meijdenberg niet zoveel van in de brouwerij. “Ik merk wel dat er steeds meer vraag is naar alcoholarm bier met drie procent of minder alcohol”, zegt hij. Dat merkt hij vooral als hij naar festivals gaat en aan de bar bij KraftBier zelf. “De mindset van mensen is veranderd en de producent is daarop ingesprongen. De bierbrouwers hebben een hele grote variëteit aan bieren op de markt gebracht, waardoor iedereen kan kiezen voor veel verschillende smaken.” En hoewel de consumptie van gewoon bier het afgelopen jaar stabiel bleef, steeg die van speciaalbier met 7,9 procent, aldus de organisatie Nederlandse Brouwers.

De populariteit van de speciaalbiertjes is goed te zien op het studenten speciaalbierfestival. Of dat bier ook alcoholvrij of -arm is? Vrijwel alle biertjes die op het festival geschonken worden bevatten 5 procent of meer alcohol.

  

  • Over het hele festivalterrein hangen slingers tussen de bomen en op een paal siert een grote discobal. Het zorgt in combinatie met de muziek voor een kleurrijke, vrolijke sfeer.