Er moet een beperking komen op creatieve mbo-opleidingen. Dat adviseert het CMMBO.
Volgens deze commissie zijn de kansen op werk voor creatieve mbo-opleidingen zeer klein en sommigen kunnen zelfs beter stopgezet worden. De opleiding Artiest valt ook onder het advies van het CMMBO, maar vanuit daar klinkt een tegengeluid.

Het CMMBO onderzoekt en geeft advies op het arbeidsmarktperspectief van mbo-opleidingen. In Eindhoven zit de mbo-opleiding Artiest van het Summa college. Op deze school, ook wel Rock City Institute genoemd, heeft Thomas Pieters drie jaar lang gestudeerd. Inmiddels is hij hier en op de Rock Academie in Tilburg afgestudeerd. Pieters is uiteindelijk weer teruggekeerd naar Rock City Institute, maar dit keer om als docent aan de slag te gaan. Muziek speelt voor hem een grote rol in zijn leven. “Ik heb een heftige jeugd gehad en veel gemaakt. Dat zie je best vaak bij artiesten. Ik denk dat dat komt omdat muziek dan een soort ‘wake-up call’ in je leven is. Om uiting te geven aan alle ellende die me toen overkwam, begon ik met liedjes schrijven.”

Omdat muziek zoveel voor Pieters betekende, deed hij auditie bij Rock City Institute, een mbo-artiestenopleiding, maar hij kwam zelf van het vwo af. “Omdat ik vwo had gedaan, dacht ik er eerst niet aan om een mbo-opleiding te doen. Mijn vader gaf mij het advies dat misschien niet alle ouders zouden doen: ‘het is toch een muziekopleiding? Dat is toch wat je wilt doen? Het maakt niks uit dat het mbo is want dat is helemaal niet minder’.”

Voordelen mbo

Dat Pieters voor een mbo-opleiding koos, was voor hem een hele goede keuze geweest. “Dankzij het mbo wist ik wie ik was, waar ik stond en ook wat ik uit mijn nieuwe opleiding op het hbo wilde halen.” Toch is het CMMBO bang voor een banentekort in de creatieve sector. Maar Pieters denkt dat een beperking van studenten niet zal helpen. “Als je die opleidingen afschaft, wil dat niet zeggen dat er minder artiesten komen. Die opleidingen verminderen zal absoluut niet bijdragen aan een betere werkgelegenheid. Veel mensen die aan die mbo-opleiding beginnen zijn namelijk al muzikant. Zet je zo’n opleiding stop, dan kiezen ze echt niet zomaar een ander beroep. Muziek is je passie en dat zet je door.”

Wildgroei

Ivo Severijns is de oprichter van de Herman Brood Academie. Hij werkt samen met zanger Waylon en geeft les op Rock City Institute. Hij begrijpt het advies van het CMMBO, maar denkt dat er nog veel meer is dan alleen een opleiding tot artiest. “Het kijken naar voldoende marktrelevantie is zeker belangrijk. ‘Wildgroei’ van opleidingen wordt zo tegen gegaan en je loopt elkaar niet voor de voeten. Maar succes is niet per se een podiumplek. Je kunt na je opleiding ook bij een muziekschool gaan werken, of in een studio de technische kant leren, of zoals ik gaan lesgeven.” Rock City Institute wil volgens Severijns een brede invloed hebben op studenten. “Hier leren we ze om ondernemend te zijn en dat ze niet per se die podiumplek hoeven te veroveren om aan de slag te kunnen.”

Brede invloed

Pieters herkent die brede invloed van de mbo-opleiding terug. “Er zitten niet alleen maar mensen op zo’n muziekopleiding die een beetje gitaar aan het spelen zijn, nee. Je leert hoe je een eigen onderneming start en hoe de muziekindustrie werkt. Op eigen kracht zou je dat als je de artiestenopleidingen zou afschaffen en als beginnend muzikant niet meer leren.”

Naast Pieters ziet ook Lisa Hordijk, bekend als Lisa Lois en winnaar van de X-Factor in 2009, de voordelen van creatieve mbo-opleidingen in. In een Facebookbericht geeft ze reactie op het advies van het CMMBO. “Iedereen die aan een creatieve opleiding begint, weet dat het werk later niet voor het oprapen ligt. Daarom is het zo fijn dat je op deze opleidingen leert hoe je moet overleven als zelfstandig ondernemer in de muziek. Je leert namelijk helemaal niet alleen per se hoe je een “artiest” moet zijn. Dat is namelijk iets wat je ook niet echt kunt leren. Maar al die dingen er omheen zijn net zo belangrijk!”