Er heerst een ware griepepidemie in Nederland. De golf duurt dit jaar twee keer zo lang als gemiddeld. Toch? Kenners ontkrachten het: “Dit kun je nu geen epidemie meer noemen.”

In Nederland woedt een griepepidemie als 51 op de 100.000 inwoners zich bij de dokter melden met klachten. Dat was de afgelopen weken het geval. In de voorlaatste week van 2017 werd voor het eerst deze grens bereikt. Daarna steeg het aantal geïnfecteerden met grote proporties.

Als je eenmaal de griep hebt, is het lastig om er snel vanaf te komen. De griepprik is het beste preventiemiddel. Op een gezond persoon heeft de prik een effectiviteit van 80 procent. Daarnaast kan de huisarts een medicijn geven om de duur van de griep in te korten. Dat werkt alleen kort na de eerste ziekteverschijnselen. Als de griep je eenmaal te pakken heeft, is er maar één mogelijkheid om er snel vanaf te komen: rust houden en bijslapen onder de warme dekens.

Negen weken

Een griepgolf duurt gemiddeld negen weken. Het record zal dit jaar niet uit de boeken verdwijnen, want dat staat op 21 weken in de winter van 2014/2015. Feit is dat deze epidemie langer duurt dan verwacht. Dat constateert ook Gé Donker, epidemioloog van onderzoeksbureau Nivel, en Wim Pleunis van het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. De griepgolf was zo hevig, dat ziekenhuizen op de piek zelfs bedden tekort kwamen.

Momenteel neemt de drukte van grieppatiënten bij huisartsen af. Volgens Harald Wychgel, woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is de griepepidemie vrijwel voorbij. “We zien dat deze langer geduurd heeft dan die van vorig jaar. Maar nog niet langer dan het record van 2014/2015. Je kan wel zeggen dat we een heftige griepepidemie achter de rug hebben. Want er zijn veel mensen ziek geworden.” De precieze cijfers van bijvoorbeeld oversterfte laten nog even op zich wachten. Die analyse verschijnt pas rond de zomer.

VACCINS

Tegen griep kan je je niet wapenen. Daarom richt het griepvaccinatieprogramma zich op risicogroepen. Zoals oudere mensen of hartpatiënten, omdat zij extra kwetsbaar zijn. Het ene jaar werken de vaccinaties beter dan het andere. “Dit jaar werkte die niet zo goed”, zegt Wychgel. “Dat komt omdat het type griep dat de rondte deed niet in de vaccins zat.”Dat concludeerde het RIVM uit wangslijmmonsters die huisartsen voor onderzoek opstuurden. “Je moet er ook rekening mee houden dat niet iedereen gevaccineerd is. Daarnaast geeft een vaccin nooit 100% bescherming. Dus zo konden veel mensen ziek worden.”

Voor sommigen was het een vreemd gegeven dat de griepgolf in Nederland heerste terwijl de temperaturen tropisch waren. Kan een griepvirus eigenlijk wel overleven in een week van zon, zee en strand?

De griepgolf van dit jaar is dus erg opvallend, zeker qua duur. Toch lijkt het erop dat het nu voorbij is. Dat heeft mede te maken met de hoge temperaturen van afgelopen weken. Ook de komende jaren zal een griepepidemie Nederland blijven teisteren. Wim Pleunis van het Elisabeth Ziekenhuis verwoordt het als volgt: “We kunnen ons er niet op voorbereiden. Dat zal voorlopig nog wel zo blijven.”