We worden steeds ouder. Waar in 1950 verwacht werd dat Nederlanders gemiddeld 72,6 jaar oud werden, wordt verwacht dat vanaf 2030 men minimaal 90 wordt. Het oudst wat een mens tot nu toe is geworden is 117 jaar. Hoe is het om oud te zijn, en willen we als mensen eigenlijk wel zo oud worden?

Vrolijke ouderen in Zonnehof

Als je ouder wordt, gaat je mobiliteit achteruit. Je hebt steeds meer hulp nodig van anderen, waardoor veel ouderen terecht komen in een zorgcentrum. Zo ook Pieternella Simons (98) en Riet van der Zwan (87). Deze dames wonen in woonzorgcentrum Zonnehof in Tilburg. Onder het genot van een kopje koffie en een gebakje, bespreken ze dagelijks het nieuws uit de krant met verschillende andere bewoners en hun begeleidster Wilma. Hieronder vertelt zij over haar werkzaamheden in Zonnehof en vertellen Pieternella en Riet over ouder worden.

Wereldpopulatie

Als de mens langer blijft leven, zou je denken dat dat veel invloed heeft op de omvang van de wereldpopulatie. Immers: hoe langer een mens leeft, hoe langer diegene op de aardbodem rondloopt, terwijl er nieuwe baby’s bijkomen. Peter de Kniff, hoogleraar populatie- en evolutiegenetica aan de Universiteit Leiden, denkt echter dat het ouder worden van de mens van kleine invloed is. “De wereldpopulatie groeit. Dat komt vooral door het aantal baby’s dat wordt geboren. Als een stel meer dan twee kinderen neemt, groeit de wereldpopulatie automatisch. Het ouder worden van mensen gaat niet heel snel, waardoor dat een kleine factor is in de groei van de wereldbevolking.”

Ouder worden van Cas Hoekstra

Iets te doen hebben

Ouder worden beïnvloedt de groei van de wereldbevolking dus nauwelijks. We kunnen dus gerust wat ouder worden met z’n allen. Daarbij is wel belangrijk dat de levenskwaliteit hoog blijft, stelt ouderenpsycholoog Claudia Disselhorst. In haar kliniek voert ze dagelijks gesprekken met ouderen en hun naasten. “We kunnen onze levensduur wel blijven verlengen, maar als dat betekent dat we ongezond oud worden heeft het weinig zin.”

Disselhorst merkt dat de wil om oud te worden er nog steeds is. “Mensen willen nog altijd graag oud worden. Maar het is voor mensen, en zeker ouderen, heel belangrijk dat ze iets te doen hebben in hun leven”, zegt ze. Volgens Disselhorst speelt het hebben van sociale contacten hierin een hele grote rol. “Als mensen gelukkig oud willen worden, moeten ze het contact met anderen blijven houden, dat is bij velen de sleutel tot succes.”

Jongeren willen oud worden, mits ze gezond blijven

Hoe zit het bij de jongeren? Willen zij eigenlijk wel 120 jaar oud worden? Twee studenten, Casper en Sem, vertellen hoe zij het ouder worden voor zich zien. Daarnaast vertelt Kees Penninx, gerontoloog en publicist van ActivAge, over het nut van ouder worden en geeft hij zijn mening over het verlengen van onze levensduur.