Studentenverenigingen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Universiteiten en HBO-opleidingen in heel het land hangen vol met posters over verenigingsactiveiten. Tijdens een introweek maken alle verenigingsleden zich klaar om nieuwe studenten te werven – ook gelovige leden.

Naast de bekende sport- en zuipverenigingen zijn er namelijk ook verschillende studentenverenigingen die zich richten op religie of spiritualiteit. De doelgroep is volgens Batel de Malem, bestuurslid van de joodse studentenvereniging IJAR in Amsterdam, veel specifieker dan bij andere studentenverenigingen: “Iedereen is welkom bij ons, maar je moet wel een joodse afkomst hebben.”

“Geen ontgroening, wel veel gratis drank”

Af en toe wordt er op de club een joodse traditie gevierd, zoals de sjabbat – vrijdagavondmaaltijd. “Er is dan gratis eten en véél gratis drank”, vertelt Batel giechelend. Op dat gebied verschillen ze volgens het bestuurslid niet echt van andere studentenverenigingen. “We organiseren ook gewoon borrels en pubquizes.” Een ontgroening vindt de vereniging niet nodig. “Onze ontgroening is eigenlijk je afkomst.”
“Maar we zijn niet racistisch hoor!”, zegt Batel er snel achteraan. “We zijn gewoon een vereniging voor joodse mensen die de behoefte hebben om andere joodse mensen te leren kennen.”

Diversiteit in de buurt

Ook Tilburg kent religieuze studentenverenigingen. Drie christelijke, en een islamitische. Sinds twee jaar staat MSA Tilburg klaar voor studenten uit islamitische landen die in Nederland een ‘cultuurshock’ ervaren, legt oprichter en voorzitter Charif Chahid uit. “Wat wij anders doen dan gewone studentenverenigingen is activiteiten organiseren waarbij islamitische jongeren uit binnen- en buitenland zich prettig voelen. Evenementen zonder alcohol, bijvoorbeeld.”

Samenwerkende studentenverenigingen

Dat betekent volgens Chahid niet dat je uitgesloten bent als je niet islamitisch bent. “Sterker nog: laatst hebben we nog een evenement georganiseerd met een christelijke studentenvereniging. We hebben ook gewoon niet-islamitische en niet-gelovige leden.” De voorzitter wil dat zijn vereniging een lage drempel heeft. Daarom wordt er ook geen ledengeld betaald en is er geen ontgroening. “Onze wekelijkse lessen op de campus zijn ook gratis, omdat we op dit moment vooral tegengeluid willen bieden aan de negatieve beeldvorming rond de islam”, vertelt Chahid.

Bijbel en bier

Christelijke vereniging Navigators probeert onder het motto ‘Bijbel en Bier’ studenten te laten zien dat gelovigen ook wel in zijn voor een feestje. Bestuurslid van Navigators, Eloïse Wisse: “We bezoeken graag borrels, zo zien andere studenten dat wij ook leuke dingen doen met onze vereniging.” Niet-gelovigen zijn welkom bij de vereniging maar dan moeten ze, net zoals andere leden, wel bij de wekelijkse bijbelles aanwezig zijn. Tijdens die studie verdiepen studenten zich in de betekenis van de bijbel.

Niet iedereen met een christelijke opvoeding kiest voor een christelijke studentenvereniging. Erik* studeert in Tilburg, maar is opgegroeid in een christelijk gezin. Toch besloot hij, in tegenstelling tot zijn broer én tegen de wens van zijn ouders in, zich aan te sluiten bij een niet-christelijke studentenvereniging.

*Om privacyredenen is de naam van Erik gefingeerd. Zijn echte naam is bij de redactie bekend.