Onlangs werd bekend dat er een joodse man na een halfjaar procederen dan eindelijk zijn keppeltje mocht opzetten in het Anne Frankhuis. Maar hoe zit het nou met ‘de tegenpartij’: het nationaalsocialisme in Nederland?

NVU
Constant Kusters, leider van de Nederlandse Volks Unie (NVU) vertelt over de partij: “We hebben een trouwe achterban. We hebben zo’n duizend leden waarvan honderd actief meedoen met bijvoorbeeld demonstraties.”

Doelen
Het doel van de NVU is volgens Kusters om de Nederlandse grenzen te sluiten voor immigranten en de islamisering te stoppen. “Het volledig sluiten van moskeeën is niet haalbaar. De PVV bijvoorbeeld roept dat wel maar in feite kun je dat gewoon niet doen. Hoe graag we dat ook zouden willen.”

Dat de doelen bereikt gaan worden, is volgens Kusters een kwestie van tijd. “Je ziet dat het politieke landschap zich al gaat vormen naar onze ideeën. De PvdA begint nu ook op het immigratiegebied een steviger standpunt in te nemen. De VVD is op het gebied van asielbeleid ook goed bezig. Die willen ook opvang in de regio en minder AZC’s.”

Volgens Kusters heeft de NVU dus wel degelijk een behoorlijke invloed op de politiek. Paul Frissen, politicoloog aan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) vertelt hierover.

Imago
De NVU wordt gezien als een nationaalsocialistische groepering. In het verleden zijn er verschillende aanhoudingen geweest bij demonstraties van de NVU. Onder andere voor het brengen van de Hitlergroet en andere antisemitische uitingen. “Deze leden zijn bij ons niet welkom. Als we er lucht van krijgen dat iemand openlijk antisemiet is, is hij bij ons klaar.”

Volgens Kusters ligt de schuld van het negatieve imago ook bij de media. “De media gebruiken termen als extreemrechts om ons in een hokje te stoppen en ons te stigmatiseren, criminaliseren en te demoniseren. Dat doen ze al sinds we ontstaan zijn. Die termen kloppen helemaal niet. Weet je wat pas extreem is? Iemand die een kind neukt. Aan ons gedachtegoed is niets extreem. Er is niets mis met vaderlandsliefde.”

Standpunt
De NVU  wil vooral dat de Nederlandse cultuur in stand blijft. Door het immigratiebeleid gaat de vaderlandse cultuur verloren, vindt Kusters. “Bij het sinterklaasfeest willen ze bijvoorbeeld niet meer de traditionele Zwarte Pieten gebruiken. Die willen ze nu gaan onderwerpen aan een soort Piet met huidkanker. Het ziet er niet uit.” Dit is volgens Kusters maar één van de vele voorbeelden waarbij de Nederlandse taal en cultuur verzwakt.

Succes
Deze acties werpen hun vruchten af vertelt Kusters. “De NVU heeft in onder ander Utrecht voorkomen dat er een AZC kwam maar, ook in het Pieter Baan Centrum in Utrecht en in Purmerend hebben we ons ingezet om de komst van een asielzoekerscentrum te voorkomen. We zijn trots dat we deze successen boeken.”

Kafka

Kafka is een organisatie die extreemrechts bestrijdt. Jaap van Beek van Kafka: “Wij proberen alles te weten te komen over extreemrechts in Nederland. We volgen de extreemrechtse organisaties op de voet. We lezen hun tijdschriften en volgen hun websites en sociale media. We verzamelen zoveel mogelijk informatie en delen die met wetenschappers, journalisten en lokale bestuurders.”

Bang

Extreemrechtse mensen zijn erg op hun hoede voor Kafka. “Vooral de neonazistische wereld is een verborgen wereld. Neonazi’s verbergen vaak hun ware intenties en wie ze eigenlijk zijn. Ze vinden dat ze iets te verliezen hebben.”

“Wij willen de wereld inzicht geven in die verborgen extreemrechtse scene. Onze belangen staan dus regelrecht tegenover elkaar. Zij willen anonimiteit en wij bestrijden extreemrechts door te laten zien hoe hun wereld er daadwerkelijk uit ziet.”

Gevaar

Neonazi’s hebben weinig macht en zijn daarom niet heel gevaarlijk, volgens Van Beek. “Zij verdelen de wereld in verschillende rassen. Volgens hen heeft het ene ras meer bestaansrecht dan het ander. Die ideeën zullen ze niet makkelijk kunnen uitvoeren.

Het gevaar schuilt op het kleinere vlak. Op plekken waar neonazi’s bij elkaar komen, zijn migranten of buitenlanders niet veilig. Dat zijn vaak toevallige ontmoetingen waar geweld bij wordt toegepast.”

“Symbolische objecten van migranten zijn ook een doelwit van geweld. Mensen worden geïntimideerd door neonazi’s. Daar ligt het meeste gevaar.”

PVV

Een partij als de PVV wordt door Kafka ook gezien als extreemrechtse partij. “Door de PVV wordt de discriminatie van moslims steeds meer gemeengoed in Nederland. Daardoor ontstaat een tweedeling in de samenleving die voor discriminatie en ongemak zorgt. In de toekomst kan dat grote problemen opleveren. Wij geloven in gelijkheid. Mensen lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen. ”