Vlak voor koningsdag brengt het Republikeins Genootschap een rapport uit genaamd ‘De kosten van het koningshuis’. Het doel van het rapport was om de onzichtbare kosten van het koningshuis in kaart te brengen. Het rapport lijkt echter geen zuivere koffie te zijn. 

Het Republikeins Genootschap is de eerste die hier onderzoek naar heeft gedaan. Hierom bestaan er vermoedens dat het rapport politiek gekleurd is. De NOS schreef in een artikel: “Wegens gebrek aan informatie vanuit het koningshuis zijn de cijfers gebaseerd op schattingen en aannames.”

Het Republikeins Genootschap heeft in totaal twee jaar gedaan over het onderzoek. Het onderzoek is bekostigd door middel van een crowdfundingsactie. Floris Müller is de woordvoerder van het genootschap en gaf antwoord op wat kritische vragen over het rapport.

Meneer Müller schat dat slechts een derde van alle Nederlanders koningsgezind is. Het jaarlijkse koningsdag onderzoek kwam met andere cijfers. Zij zeggen dat de koning nog nooit zo populair is als nu. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders vindt dat hij zijn werk goed doet. Vorig jaar was dit 77 procent.

Johan Vlemmix is een fanatiek koningshuis-liefhebber uit Eindhoven. Nederland als republiek kan hij zich niet voorstellen.