Ping! Du-du-dum! Ploink! SexySingleLady69 heeft je weer drie vragen gestuurd. Even swipen, liken, berichtjes sturen en dan op date. Althans, dat hopen veel gebruikers van online datingsites. Wat ze niet weten, is dat er aan de achterkant van de datingsite een oplichter actief is. Zo troggelen ze geld af door per bericht te laten betalen. Ondertussen proberen nepprofielen als SexySingleLady69 zoveel mogelijk antwoorden uit te lokken.

Is er sprake van misleiding? Autoriteit Consument en Markt (ACM) komt met een groot onderzoek waarbij verschillende datingsites beoordeeld worden. “We hebben invallen gedaan bij de bedrijven achter de sites”, vertelt Jeroen Nugteren van ACM. “Daar waar je betaalt met credits per bericht moet je achter je oren krabben. Als je dan een stroom berichten krijgt is dat niet koosjer.”

Kleine lettertjes

“In de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden staat weleens dat er gebruik gemaakt wordt van fictieve profielen”, zegt Nugteren. ACM onderzoekt of dat duidelijk genoeg is voor de consument, of dat ook hier sprake is van misleiding.

Sancties op nepprofielen

ACM kan een boete of dwangsom opleggen aan de misleidende datingsites. “Misschien is een gesprek genoeg. Er moet nog veel bestudeerd worden in het onderzoek, maar het is belangrijk dat de consument gewaarschuwd wordt”, verklaart de woordvoerder.​

Loading...

Loading…

Misleiding? Daar controleren we op

Bij de meeste grote datingsites betaal je voor een bepaalde periode. Meestal is dat per maand. “Bij ons betaal je om een profiel aan te maken”, zegt woordvoerder Erik Drost van SecondLove. “Daarom zijn er op onze site geen nepprofielen nodig, want je betaalt niet per bericht.” Bij datingsite Pepper geldt dat hetzelfde. Beide sites controleren je e-mail- en IP-adres, voordat je toegang krijgt tot de andere profielen.

Veilig daten

“We kunnen niet garanderen dat er geen één nepprofiel op onze datingsite actief is. Samen met een aantal andere grote datingsites hebben we het keurmerk Veilig Daten opgericht”, zegt John Meuffels van Pepper. De woordvoerder van SecondLove zegt dat er in de algemene voorwaarden van andere datingsites soms verteld wordt dat er fictieve profielen zijn. “Maar dan staat dat verstopt in artikel 8.11 of zo. Niemand leest die algemene voorwaarden.”

Achterdocht

Beide datingsites zijn blij met het onderzoek van ACM naar nepprofielen. “Het is belangrijk dat zulke gasten gepakt worden”, zegt Drost. Meuffels sluit zich daarbij aan: “Het is jammer dat sommige datingsites zo te werk gaan. Ze bezorgen andere sites echt een slechte naam.” Hij vertelt dat ze vaak de vraag krijgen of de site gebruik maakt van nepprofielen. De woordvoerder vindt die vraag niet zo vreemd: “Een beetje gezonde achterdocht is juist goed. Maar dating is geen bedrog.”

De gedupeerde is de consument

De mensen die het meest last hebben van deze oplichters, zijn natuurlijk de gebruikers. Frank (32) en Nini (21) vertellen over hun eraringen met datingsites en nepprofielen.

Net als Frank en Nini ging Maaike Schaap vaak op online datejacht. Ze schreef verschillende columns over online daten. Een half jaar lang liet ze haar vader voor haar swipen op datingapp Tinder. “Dat was ontzettend grappig. Ik kreeg berichten van een heel ander soort mannen dan ik zelf zou liken.” Maaike had de smaak te pakken, ze ging acht keer op date met mannen die ze op gratis datingsites had ontmoet.

Soms kwam ze een ogenschijnlijk nepprofiel tegen. “Ik heb weleens gedacht, misschien besta je niet. Maar ik heb nooit iets overgemaakt of per bericht betaald. Het ene bericht is lang, het ander bestaat uit twee zinnen. Ik vind het veel logischer als er per maand een bedrag wordt gevraagd.” De nepprofielen en betaalmuren houden Maaike niet tegen. “Ik ben nog steeds single en heb Tinder weer gedownload.”​

Wat kun je doen?

Hoe herken je fictieve profielen en welke sites zijn het beste? Tosca Sel, datingexpert en hoofdredactrice van het studentenblad Profielen en Tom Gorny, datingcoach bij Ask a Guy en Masterflirt  weten hoe het wél moet.

Door: Eileen Bosch en Iris Wijnands