Verkrachter Arther C. heeft de dag na zijn vrijlating nog een vrouw verkracht. Er werd gisteren in de rechtbank 21 jaar en 3 maanden gevangenisstraf geëist. In Nederland gebeurt het steeds vaker dat ex-gedetineerden de fout ingaan.

“Ik kom het steeds vaker tegen dat ze weer de fout ingaan”, vertelt Mike de Lange (22), maatschappelijk hulpverlener in gevangenis De Schie. Hij ziet dat ex-gevangenen moeilijker een uitkering krijgen en daardoor steeds vaker voor het foute pad kiezen. “Als je een uitkering wilt heb je een huis nodig en dat is voor gedetineerde lastig te krijgen. Hierdoor komt er niet meteen geld in het laatje en voelen ze zich genoodzaakt te stelen”, aldus De Lange.

Maatschappelijke medewerkers zijn daarom hard nodig. Ze helpen met het regelen van verzekeringen, tijdelijk onderdak etc. zo goed mogelijk geregeld zijn. Ze zorgen er ook voor dat gevangenen hun fouten inzien. “We proberen met stellingen bepaalde verkeerde gedachtes die ze hebben naar buiten te krijgen, zodat we dit kunnen bespreken en hun mening kunnen veranderen”, vertelt Mike.

“Ik merk geregeld aan een gevangene dat hij zodra hij vrij is niks zal veranderen aan z’n leven. Vaak luisteren ze niet of vertellen ze dat ze als ze vrij zijn meteen weer drugs gaan gebruiken,” laat de jonge hulpverlener weten. Gevangenissen mogen zulke probleemgedetineerde niet langer vasthouden dan hun straf en zien dan ook vaak dat deze probleemgevangenen vaak terugkeren, om zo de cirkel opnieuw te beginnen.