‘Being gay is okay’, zo luidt de bekende leus die veelvuldig wordt gebruikt in Nederland. Maar in Polen is het voor lhbt’ers heel anders. Mikołaj Salawa is een Poolse jongen uit ‘The Big City’ Krakau. Hij is een nuchtere jongen, die toevallig ook homo is.

Toen hij erachter kwam dat hij op mannen viel, wist hij al meteen dat hij geen moeite ging doen om zijn gevoelens te onderdrukken. Als je jezelf anders voor moet doen om maar bij de meerderheid te horen is dat een slechte zaak, zegt hij. Liegen naar jezelf is iets waar je jezelf uiteindelijk mee hebt.

Ze zullen je ook accepteren als je een beetje afwijkt van de norm, als jij daar maar gelukkig mee bent. Niet iedereen zou goed reageren, daar had Mikołaj al rekening mee gehouden. 

Interview_Mikolaj_230518 from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Momenteel wacht hij af op zijn eindexamenresultaten. Zijn plan is om eventueel in het buitenland te gaan studeren. Dit heeft verder niets te maken met het feit dat hij zich in zijn thuisland minder op zijn gemak voelt maar puur omdat hij de uitdaging in Londen wel ziet zitten.

Krakau