Als we aan Pride Week denken, denken mensen vaak aan de Amsterdamse grachten vol met bootjes waarop lhbt’ers staan die losgaan. De Pride Week in Krakau ziet er heel anders uit.

Als je door het centrum van Krakau loopt zie je nergens uitbundige feestjes en nergens zie je regenboogvlaggen hangen. Zelfs bij de gaybars hangen geen vlaggen uit. Dat is heel wat anders dan bijvoorbeeld de Gay Pride in Amsterdam.

https://www.facebook.com/queerowymaj/?hc_ref=ARTA0kJPoeEtd4_Iz4wfGzvmAnSRKpFK0ojO2C8pNPz8xJfbwuAtHisQUh2eVHNivNQ

Van vrijdag 17 mei tot zondag 27 mei is de Pride Week in Krakau. Iedere dag zijn er meerdere feesten bij de gaybars. Op zaterdag 19 mei was er een Pride Week parade door de stad. Voor de rest blijven de feestjes onder de bezoekers en zijn ze niet echt groots te zien in het centrum.

Vorige jaren verliepen Pride Marches in Polen niet zonder geweld. Tijdens de parades werden er tegendemonstraties georganiseerd. Tijdens de Pride March afgelopen zaterdag 19 mei waren er 7.000 mensen op de been. Deze parade verliep rustig, vertelt organisator Miko Czerwinski.

‘We willen één keer per jaar onze droom laten uitkomen, even onszelf zijn’, vertelt de organisatie op hun Facebook-pagina. ‘Let the sparks fly.’ Het is nog steeds niet makkelijk om homo te zijn in Polen. De rechtse regering wil er niets van weten en de president zegt dat er nooit een homohuwelijk zal komen in Polen.

Homo zijn in Polen is even wat anders dan in Nederland

Op dit moment zijn er drie gaybars in Krakau: Lindo Bar, Blue XL en Cocon Music Club. Het valt op dat geen van de clubs vlaggen buiten heeft hangen. Tijdens de Pride Week zijn er veel feesten in de clubs. Iedere avond is er een feest met een ander thema.