De politie in Krakau krijgt dagelijks te maken met ‘hate crime’. Politie-inspecteur Paweł Karnas is het hoofd van de afdelingen minderheden, mensenrechten en hate crime in het Woiwodschap (provincie) Klein-Polen. We spraken met hem in het hoofdkantoor in Krakau. 

Veel lhbt’ers die we spraken in Polen vertellen hetzelfde: ‘er wordt door de politie geen onderscheid gemaakt tussen discriminatie en geweld tegen lhbt en andere mensen.’ Toch willen  lhbt’ers dat dat wel wordt gedaan, want dan komt het meer onder de aandacht.

Politie-inspecteur Karnas vertelt dat het niet uitmaakt wie je bent, alle aangiftes worden meegenomen. Karnas was ook aanwezig tijdens de Equality March op 19 mei. Hij maakt dan afspraken met de organisatoren en laat alles rustig verlopen. De inspecteur stuurt binnen zijn regio 8.000 mensen aan. Hij gaat met agenten aan de slag om ze beter te laten reageren op discriminerende situaties.

Hoofdkantoor
We komen aan met de tram. Aan de straat staan een aantal oude barakken, daarachter staan een paar grote gebouwen. Karnas komt ons tegemoet gelopen en neemt ons mee. We geven onze ID-kaarten af en krijgen een pas om het terrein op te mogen. We lopen richting het eerste grote gebouw.

Het gebouw heeft een nogal communistische uitstraling. De politieagent vertelt ons dat dit gebouw is neergezet tijdens de Sovjet-tijd. Hij neemt ons mee naar de vijfde verdieping waar zijn kantoor is. Daar zitten we een lange tijd te praten over hoe het ervoor staat met de lhbt-tolerantie in Polen.