Haren op de toiletbril, wc-papier dat aan de grond vastgeplakt zit en stank die je na tien keer doorspoelen nog niet weg krijgt. 59 procent van de middelbare schoolleerlingen gaat niet naar het toilet op school, blijkt uit onderzoek van Kantar Public in opdracht van schoonmaakbedrijf Essity.

Het stinkt en het is niet altijd even schoon. Dat is wat Helga van der Weele-Weghs, adjunct-deelschooldirecteur van het Cambreur College in Dongen, weleens te horen krijgt van haar leerlingen. “De toiletten worden 1 keer per dag schoongemaakt, verder hebben de leerlingen zelf de verantwoordelijkheid hun eigen schoolomgeving netjes te houden.” De leerlingen worden gewezen op het schoonhouden van de plee, maar worden er niet structureel in geschoold.

Gore toiletten resulteren in het vermijden van het toiletbezoek. De grote boodschap niet doortrekken heeft daarnaast ook negatieve gevolgen voor de gezondheid van basisschoolleerlingen.  Ruim 46 procent van de ondervraagde ouders geeft aan dat hun kind op de basisschool de grote boodschap ophoudt totdat hij of zij thuis is. Op basisscholen krijgen sommige kinderen een terugval in hun zindelijkheid.

Zichtbare toiletruime

Op de middelbare school in Dongen wordt er gekeken naar het zichtbaarder maken van de toiletruimte (zonder de privacy te belemmeren) zodat leerlingen bewuster nadenken over het netjes verlaten van het toilet. Dit wordt onder andere gedaan door het plaatsen van ruiten in de wc-deuren. In het persbericht van Essity zegt Gertie Eikenaar, communicatiedirectrice bij het schoonmaakbedrijf, dat de oplossing niet alleen bij het vaker schoonmaken van de toiletten ligt, maar ook deels bij het gedrag van kinderen. Ze wil dat leraren kinderen vanaf jonge leeftijd al informeren over het belang van toilethygiëne.

Link naar het onderzoek van Kantar Public