Steeds vaker grijpen mensen naar zelfhulpboeken om persoonlijke problemen op te lossen. Denk hierbij aan een depressie of een burn-out. Voor de meeste mensen is er nog steeds een drempel om naar de therapeut te stappen. is een zelfhulpboek dan wel een goede oplossing? We zochten het uit.

Een tijdje terug gingen de thema’s van zelfhulpboeken vooral over mindfulness en omgaan met je medemens. Nu zoeken mensen ook naar oplossingen voor hun depressie of burn-out. Haptotherapeut Dianne Damen heeft een praktijk voor toegepaste haptonomie. Haptotherapie is een therapie die draait om het raken of geraakt worden in het gevoel. Damen raadt zelfhulpboeken niet aan om alleen persoonlijke problemen op te lossen: “Mensen met een depressie hebben over het algemeen de neiging om zich terug te trekken en op zichzelf te zijn. Dit vergroot hun klachten juist. Gedachten worden negatief gevoed en niet doorbroken. Het uiten en in contact zijn met jezelf en anderen is niet makkelijk, maar wel belangrijk en nodig voor herstel.”

Lezen als het juist goed gaat                                                                                                     Hoewel Damen zelfhulpboeken niet aanraadt aan mensen met serieuze problemen, zou ze dat wel doen aan jonge mensen waarmee het juist góéd gaat. “Zelfhulpboeken lezen verhoogt het bewustzijn en de kennis van problemen zoals depressie en burn-out. Zelfhulp zet echter niet altijd het gedrag en de patronen waarin mensen vastlopen om. Ondersteuning en aandacht bij onderliggende oorzaken of een negatieve ervaring is niet alleen met ratio aan te pakken.”

Speciaal voor jongeren
Eva (18) heeft de zelfhulpboeken De logica van geluk en De vier inzichten gelezen. “Deze boeken hebben mij een heel ander beeld gegeven over de wereld en over in hoeverre je eigen gedachtes je gedrag en gevoel kunnen bepalen. Voor mij hebben ze ook een hele grote rol gespeeld in mijn herstel van anorexia. Ik denk dat je met zelfhulp zeker net zo’n effect kan bereiken als met een professional, maar dan moet je wel héél sterk in je schoenen staan. Ik denk dat een combinatie van zelfhulpliteratuur en spreken met een therapeut voor veel mensen de beste optie kan zijn.”

Er zijn nog geen zelfhulpboeken gericht op jongeren. Maar Eva vindt ook niet dat deze specifiek voor jongeren geschreven moeten worden. “Ik vind dat de bestaande zelfhulpboeken al heel duidelijk verwoord zijn. Ik denk dat het lezen van een zelfhulpboek aan de interesse van de persoon zelf ligt.”