De Asian Games, een soort Olympische Spelen voor Aziatische landen, zijn voorbij. Dit jaar is E-sport geïntroduceerd als demonstratiesport. Betekent dit dat wij over een aantal jaar gamers zien op de Olympische Spelen?

Gamen en e-sport worden een steeds serieuzere bezigheid. Mensen vanuit allerlei landen komen online samen en spelen competities waarbij de prijzenpot duizenden tot miljoenen euro’s bevat. E-sport is zo groot geworden dat het dit jaar aan de Aziatische Spelen is toegevoegd als demonstratiesport. Het Olympisch Comité keek mee om te bepalen of het eventueel een olympische sport kan worden.

Geert Slot van het NOC*NSF, het Nederlands Olympisch Comité, laat weten dat het echter nog niet zo dichtbij is als het lijkt. “Het ligt aan een aantal dingen. Eén van die dingen is of de e-sport wereld het zelf wel wil. Wanneer je een olympische sport wordt komen er allerlei regels bij kijken. Waaronder dat gokken niet is toegestaan. Dat is iets wat bij e-sport nog wel eens voorkomt.” Volgens Joost Roset van de Nederlandse e-sportbond willen zij juist een olympische sport worden. “Wij willen de erkenning dat dit een echte sport is.”

De Nederlandse e-sportbond en NOC*NSF zijn al een lange tijd met elkaar in gesprek. Het comité kan niet zelf bepalen of ze een sport olympisch maken. “Er komt hier veel meer bij kijken”, laat Geert Slot weten. Slot en Roset zijn het over een ding in ieder geval eens: e-sport deelt samen met andere olympische sporten de passie voor sport en de passie voor competitie.

foto: Jakob Wells under CC BY-SA 4.0