Afgelopen maand was er veel ophef over de Europa League wedstrijden van Feyenoord en Vitesse die niet op een gratis kanaal te zien waren. Heel vervelend als je bijvoorbeeld je favoriete sportteam wilt volgen maar daarvoor het liefst niet je portemonnee wilt trekken. Dit zijn een paar tips hoe je als arme student toch gratis naar deze wedstrijden kunt kijken.

Veel sportwedstrijden zijn niet gratis te bekijken omdat ze bijvoorbeeld achter de decoder (een soort betaalslot) van een zender zitten. Of een sportwedstrijd gratis te zien moet zijn of niet wordt bepaald door de mediawet: evenementen die van ‘nationaal belang’ zijn moeten ten minste 75% van de Nederlandse huishoudens bereiken. Er wordt vervolgens elk jaar een lijst opgesteld van deze evenementen die dus gratis op de Nederlandse televisie te zien moeten zijn. Zo kan je het hele jaar door de gratis de Champions League volgen op Veronica en wordt er tijdens de Olympische Spelen zoveel mogelijk tijd besteed aan sport door de NOS. Toch blijven er nog veel populaire sportevenementen over die niet gratis te bekijken zijn op TV. Zo kan je de wedstrijden in de Eredivisie nergens gratis bekijken en zit Formule 1 bij Ziggo achter de decoder maar met de volgende tips wordt dit verleden tijd.

Legale manieren
De eerste en misschien wel beste manier is jezelf aanmelden op een van de vele bekende websites waar je kan gokken op sportwedstrijden. (bookmakers) Het is alleen niet hélemaal gratis. We nemen Unibet als voorbeeld, één van de bekendste bookmakers. Op het moment dat je €1 of meer op je account zet krijg je onbeperkt toegang tot een gigantisch streamingsnetwerk. Zo kan je dus nagenoeg gratis bijna alle sportwedstrijden kijken. Één nadeel: in de desktopversie van de site kan je de streams niet op vol beeld kijken. In de app kan dit wel. Andere populaire bookmakers waar je gratis streams kunt kijken zijn bijvoorbeeld Bwin, Ladbrokes, Bet365, William Hill en Betway.

De Formule 1 truc
Er is veel discussie of Formule 1 wel achter de decoder mag of niet maar tot op heden heeft alleen het betaalkanaal van Ziggo de uitzendrechten. Je kan de Formule 1 ook volgen op Unibet, het nadeel is dan dus wel dat je het alleen op een klein scherm kan zien en dat het commentaar in een vreemde taal is. Hier is echter een alternatief voor. Het Duitse RTL, een zender die door bijna iedereen gratis te ontvangen is in Nederland, zendt de GP wél gratis uit. Er is dan alleen nog één dingetje: Je zit nog steeds met dat buitenlandse commentaar. Vrees niet, er is een handig trucje waarmee jij op de Duitse zender toch de GP kan kijken met Nederlands commentaar. Het werkt als volgt: (Let op: Je tv moet wel de optie hebben om een programma te pauzeren) Je zet je TV aan op het Duitse RTL. Vervolgens zoek je op een tweede scherm de stream op van Grand Prix Radio, waar Olav Mol en Jack Plooij, van Ziggo, live verslag doen van de GP. Je doet het geluid van de stream aan en die van je tv uit. Je merkt nu waarschijnlijk dat het commentaar zo’n 20 seconden achterloopt. Dit los je op om je tv ongeveer 20 seconden op pauze te zetten. Nu heb je de juiste beelden ondersteund met het juiste commentaar. Je kijkt nu Formule 1 met het commentaar van Ziggo commentaar voor helemaal niets!

Illegale manieren
Natuurlijk heb je ook illegale manieren om sportwedstrijden te kijken. Er zijn bijvoorbeeld talloze streamingssites die beelden van grote sportaanbieders zoals Fox Sports en Ziggo Sport als het ware ‘jatten’ en op hun eigen kanaal zetten. Deze streamingssites bieden alleen vaak beelden aan van niet erg hoge kwaliteit. Dit komt doordat de streams vaak pas via een paar omwegen op zo’n illegale site kunnen komen, wat leidt tot kwaliteitsverlies van video en audio. Ook lopen de streams vaak vast omdat ze overbelast worden.

Peer to Peer
Een alternatief zijn streamingsprogramma’s zoals AceStream en Sopcast. Je moet deze programma’s wel downloaden. Ze dienen als een soort platform waarop je bepaalde streams af kunt spelen. Deze streams zijn te vinden op bijna alle streamingssites en zijn te herkennen aan het Sopcast of AceStream logo. (even googlen) Sopcast en AceStream werken via de zogenaamde peer to peer (P2P) techniek. Bij peer to peer vormen alle gebruikers van de stream een soort netwerk waarin iedereen de stream met elkaar deelt. Het voordeel hiervan is dat er niet één netwerk wordt belast door de streamers maar dat iedereen die gebruikt maakt van de streams hem als het ware voor elkaar host. Hoe meer streamers je hebt hoe beter de stream werkt. Je zal merken dat deze streams vaak een hogere kwaliteit hebben dan de standaard internetstreams en dat ze veel minder vaak vast lopen.

Vind je het nou toch te veel moeite om deze tips en trics toe te passen of heb je geen zin om je ‘zuurverdiende’ duocentjes uit te geven aan een abonnement van Fox of Ziggo, dan kan je altijd nog een drankje doen in  een van de vele cafés die wél de betaalde sportzenders hebben.

Let op!: Het kijken van streams op sites die daar geen licentie voor hebben is illegaal en dus strafbaar.