De Pocophone F1 is het nieuwste model van het Chinese bedrijf Xiaomi. Een telefoon met specificaties die vergelijkbaar zijn met de nieuwste topmodellen van bijvoorbeeld Samsung. En dat voor slechts een fractie van de prijs. Hoe krijgt Xiaomi het voor elkaar om een telefoon te produceren voor deze prijs? En is het wel te vertrouwen?

Vorige week werd bekend dat de Pocophone F1 een prijskaartje krijgt van slechts €329,-. Opvallend als je bedenkt dat de Note 9 van Samsung vergelijkbare specificaties heeft voor een prijs van €999,-. Een geweldige deal dus, zou je denken.

Goedkopere materialen
Moederbedrijf Xiaomi wil nog geen details weggeven over het productieproces van de telefoon en hoe het dus uiteindelijk tot een prijs komt van €329,-. Toch is het wel voor een groot deel duidelijk waar Pocophone op heeft bespaard. De telefoon is volgens Arnoud Wokke van tweakers.nl namelijk gemaakt van goedkoper materiaal. Bovendien heeft het flink bespaard door te kiezen voor een scherm met een lagere resolutie. Daarnaast mist de telefoon kleine extra functies zoals een NFC-chip waardoor je contactloos kunt betalen met je telefoon.

Geen winst
Maar toch is materiaal niet het enige waar Pocophone flink mee bespaart. Veruit het grootste voordeel komt doordat Xiaomi niet of nauwelijks winst maakt op hun mobiele telefoons. Opvallend, aangezien dit bij producenten soms wel dertig of zelfs vijftig procent van de prijs bepaald. Xiaomi probeert consumenten hiermee te binden aan hun merk en zo ook andere producten te verkopen waar ze wel winst op maken.

Is het wel veilig?
Ondanks dat de telefoon dus goedkoop is, hoef je je geen zorgen te maken over je veiligheid. Het belangrijkste is dat de software van de telefoon up-to-date blijft, om beschermd te zijn tegen de nieuwste virussen. Uit het verleden is gebleken dat Xiaomi zijn eigen software regelmatig en ook langdurig blijft ondersteunen. Waarschijnlijk geen problemen op dit gebied dus.

Oneplus
Het is niet de eerste keer dat een producent de beste hardware naar een betaalbare prijs brengt. In 2014 kwam OnePlus, dochterbedrijf van Chinese fabrikant Oppo met zijn OnePlus One. Nu, vier jaar later, heeft het bedrijf met de Oneplus 6 zich gevestigd als een gerespecteerde speler in de smartphone-wereld.

Nog meer geld besparen?

Zo druk je jouw studieschuld de kop in