Naast reguliere sportclubs zitten in veel steden ook sportclubs speciaal voor de LHBT-gemeenschap (lesbienne, homo, biseksueel of transgender). Het voornaamste doel van deze clubs zijn om ervoor te zorgen dat iedereen kan sporten in een veilige en gezellige omgeving. De acceptatie van LHBT neemt toe in Nederland, hoe komt het dat deze LHBT-sportclubs in plaats van normale sportclubs dan toch nog steeds zo hard nodig zijn?

Nog altijd is ‘homo’ een veelgebruikt scheldwoord tijdens sportwedstrijden en zijn er weinig topsporters die uit de kast komen. Zijn homoseksuelen soms minder sportief dan heteroseksuelen? Sporten ze anders, of minder vaak? Volgens Eric Anderson, Wetenschappen aan de Engelse Universiteit van Winchester, is er maar weinig onderzoek gedaan naar die verschillen. ‘’Over het algemeen is het onderscheid twijfelachtig – niet genoeg om grote conclusies over sportdeelname aan te verbinden’’, vertelt hij aan de Volkskrant.

In de sportwereld bestaat nog steeds een ‘machocultuur’.  ‘’Veel homomannen ondervinden al tijdens de gymles op school dat het sportveld gevaarlijk terrein is. In de sport komt meer homonegativiteit voor dan in de maatschappij als geheel. Iemand die niet ‘mannelijk’ genoeg is, krijgt al snel het negatief bedoelde etiket homo opgeplakt’’, aldus voormalig atleet Agnes Elling, die bij het Mulier Instituut voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek in Utrecht onderzoek doet naar ongelijkheid in de sport.

Iedereen welkom
In Tilburg zit de LHBT-sportclub Gay Sporting Tilburg, waar gebadmintond, gevolleybald en gezwommen wordt. De voorzitter van de club, Ype van Striem, herkent zich in de taboe die nog steeds heerst op LHBT in de sportwereld. ‘’Het is helaas zo dat homoseksualiteit niet volledig geaccepteerd is binnen de sportwereld.” Bij Gay Sporting Tilburg doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Voor jongeren geeft dit vaak de doorslag om te kiezen voor een LHBT-sportclub; de zekerheid dat je er goed zit is groter. Daarnaast is het volgens van Striem ook fijn om andere LHBT-mensen te ontmoeten, een sportclub is daar een goede plek voor.