Je ziet het vast vaak genoeg voorbij komen op Facebook, Twitter of Instagram; discussies over kinderfoto’s. Met name BN’ers worden gek van alle ophef onder hun foto’s. Opvoedkundige Anke van der Bor geeft haar mening.

View this post on Instagram

Zie hier onze heerlijke zoon samen met zijn vriendje, beide nog géén 2 jaar, MET speen! Ik ben het “ongevraagde advies” en de negatieve opmerkingen over onze zoon en zijn speen echt helemaal zat! Het is ONS kind, WIJ bepalen wat wij wel en niet toelaten, want WIJ zijn zijn ouders! Al heeft hij op zijn 4e nog een speen dan bepalen WIJ dat! Wie er vanaf nu nog 1x over begint blokkeer ik van mijn instagram, want ik wil graag gewoon foto’s van ons kind kunnen posten zonder dat daar hele discussies onder ontstaan! Ik zou het jammer vinden wanneer ik mijn reacties ook uit zou moeten zetten, want alle gezellige lieve volgers zijn daar dan ook de dupe van! Dus voor eens en voor altijd: OPZOUTEN MET JE GEZEIK EN RICHT JE OP JE EIGEN “PERFECTE” LEVENTJE! ✌🏼

A post shared by 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) on

Door: Carlijn van de Ven

Wat vindt u ervan als ouders foto’s van hun kinderen op sociale media posten?
Ik ben geen voor- of tegenstander. Het belangrijkste is dat je er echt goed over nadenkt. Het kan heel leuk zijn om je onwetende driejarige kind op Instagram te laten poseren. Tot hij 23 is en hij wil voor een serieuze baan solliciteren, dan wordt het een ander verhaal. Je maakt een bewuste keuze als ouder zijnde en denkt vooral aan de consequenties die er kunnen zijn voor jou én je kind.

Consequenties, zoals?
Die zijn er genoeg. Denk aan de mogelijke gevolgen van een foto van je kinderen in zwemkleding op sociale media. Als er dan iemand is die daar opgewonden van kan worden, kun je twee dingen doen. Je kunt natuurlijk erg boos worden en zeggen dat dat niet mag, maar je kunt ook de bal bij jezelf leggen en denken: ík heb die foto op sociale media gezet, dus ik had misschien beter moeten nadenken. Je moet je verantwoordelijkheid kunnen nemen en dat is iets wat ouders vaak vergeten. Daarnaast kan de foto gedeeld worden op ongewenste plekken. Je weet natuurlijk: ‘éénmaal op internet, altijd op internet!’

“Een BN’er is als het ware een product en daar hoort óók het gezin bij.”

Is er een verschil tussen bekend en onbekend Nederland?
Als je bekend bent hebben mensen veel sterkere meningen, het wordt vaker geliket en meer gedeeld. Het enige stugge is: jíj bent BN’er, maar je kind heeft er niet om gevraagd. Dan komt nog de roddelpers, die smult ervan! Kijk, als ik een foto van mijn kinderen op sociale media plaats, zal niemand van de paparazzi ernaar omkijken.

Wanneer je BN’er bent, ben je ook een soort publiek voorbeeld. Dat werkt in je voordeel, je hebt die publiciteit ook nodig want het is toch onderdeel van je vak. Een BN’er is als het ware een product en daar hoort óók het gezin bij. Neem bijvoorbeeld Jochem Myjer, hij plaatst veel foto’s van het leven achter de schermen, maar ook in zijn shows betrekt hij vaak zijn privéleven erbij. Daar is goed over nagedacht en is dus ook onderdeel van ‘het product Jochem Myjer’, het is tenslotte wel zijn manier van geld verdienen.

In welke mate zal het invloed hebben op de toekomst van het kind?
Dat is per situatie verschillend. Wat is er te zien op de foto? Wat is je functie? Als jij klusjesman wil worden, zal niemand er wakker van liggen als er babyfoto’s van je op het internet staan. Maar als je minister-president wil worden, is het ineens een ander verhaal. Dan ben je ineens interessant.

Was er al een soortgelijk probleem voor de opkomst van sociale media?
Het verschil tussen vroeger en nu is dat de informatie nu meteen op véél grotere schaal wordt verspreid. Vroeger bleef het bij de dorpsroddels. Je moeder had het aangelegd met de buurman en jij werd ermee gepest op school. Tegenwoordig zal zoiets op Facebook terecht komen en meer zijn dan één simpele roddel.