Studenten die teveel op hun bord hebben gaan volgend jaar hulp krijgen met hun studie. Dit wil minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs. Hieronder vallen ook studenten die hun school met een topsport combineren. Twee dagen per week worden al vrijgehouden om beginnende topsporters te begeleiden.
Vonne van der Duijn Schouten en Naomi Griep, 05-09-2018.

Studielast

De Radboud Universiteit te Nijmegen gaat studenten helpen met een hoge studielast. Ook topsporters die studeren worden bij het plan betrokken, maar kan die studielast van topsporters dan wel verminderd worden? Volgens Wim Koch, topsportcoördinator aan de Technische Universiteit te Eindhoven (TUe), is het een kwestie van goed plannen. “Je doet eigenlijk twee studies.”

“Je wordt voor de leeuwen gegooid”, Wim Koch

Plannen

Als je eenmaal bent toegelaten, wordt er van je verwacht dat je naast je topsportcarrière een reguliere studie weet te voltooien. Maar is dit wel haalbaar? Koch zegt hierover: “Het is een kwestie van goed plannen. Alle tijd die je hebt gaat op aan topsport en de studie.” Je hebt geen tijd om net als je leeftijdsgenoten uit te gaan en je bent niet vaak thuis.

De lat ligt hoog

Studenten die merken dat ze moeite hebben met het combineren van studie en topsport krijgen genoeg begeleiding. Er worden verschillende gesprekken ingepland waarin niet alleen wordt bekeken waardoor iemand de sport en de studie niet kan combineren, maar ook hoe diegene de studie kan halen. De lat van de combinatie blijft echter hoog liggen. “Je wordt voor de leeuwen gegooid, of je nou college hebt of niet,” aldus Koch.

Uitloop

De studies die de topsporters volgen, zijn niet anders dan de reguliere studies. De kans dat topsporters door het drukke schema een jaar studievertraging oplopen is groot. Volgens Koch is dat niet meer dan logisch. “De meeste studies zijn sowieso vijf jaar, de studenten die met een topsport bezig zijn, doen er regelmatig zes jaar over.” De TUe gaat een certificaat aan de afstuderende topsporters bieden. Hierin zal vermeld staat dat iemand een studie heeft gevolgd en aan topsport heeft gedaan. Dit wordt naast het diploma uitgegeven.

Of toch een lage lat?

De lat ligt dus hoog, maar volgens Arlette van der Meulen-van Cleeff is dit niet persé te hoog. De voormalig tophockeyster en medeoprichter van “De Sportmaatschappij” vindt dat studie en sport wel degelijk te combineren zijn. “Als er op een jongere leeftijd al in kaart is gebracht wie je bent en er bewust wordt nagedacht over welke keuzes je maakt, is de studiekeuze ook bewuster. Dit heeft als gevolg dat er meer motivatie is tijdens de opleiding”, aldus van der Meulen-van Cleeff. Vervolgens wordt er gekeken hoe zo’n studie te combineren valt met de hoeveelheid training en het spelen van wedstrijden. “Het is dus vooral veel plannen; wanneer is sport belangrijker en wanneer kan ik wat gas terug nemen op het sportieve vlak en wat meer doen aan school?” Vaak doen studenten die hun educatie met topsport mixen langer over de studie, maar scholen als de TUe proberen daar iets extra’s, zoals het certificaat, tegenover te zetten.

Met pensioen

Als je rond je dertigste met ‘pensioen’ gaat, komen veel topsporters vaak terecht in een moeilijke periode. In een interview met de Gelderlander vertelt oud-wielrenner Joost van Leijen dat hij wegens een door blessure abrupt beëindigde wielercarrière depressief werd. “Topwielrennen is een verslaving”, zegt van der Leijen in het interview. “Als je daarmee stopt, valt ook heel je levensdoel weg. Daar heb ik veel last van gehad. Er is veel verborgen leed bij oud-renners.”

De overgang

Vaak moeten mensen gedwongen stoppen door een blessure of je merkt dat je vroegere doelen niet meer of moeilijker te behalen zijn; je hoogtepunt is dus voorbij. Van der Meulen-van Cleeff merkt dat iedereen moeite heeft met die overgang. “Dan heb ik het niet persé over een groot zwart gat, maar je hebt een deel van je leven iets gedaan met volle inzet en dan moet je opeens op zoek naar iets anders, dat is moeilijk.”

Terugkeer in de maatschappij

Na een beëindigde sportcarrière is er een terugkeer in de maatschappij nodig. Heb je tijdens deze carrière een studie volbracht? Dan is het zeker mogelijk om weer snel aan de bak te gaan, eventueel met behulp van een organisatie zoals de Sportmaatschappij. Deze organisatie biedt programma’s aan jong en oud die tijdens of na hun sportcarrière een handvat nodig hebben om zich persoonlijk en maatschappelijk te ontwikkelen. “Start niet meteen met een nieuwe baan, maar sta even stil bij de vraag: Wie ben ik?”, concludeert van der Meulen-Cleeff.