We staan ermee op en we gaan ermee naar bed: het blauwe licht van beeldschermen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de gemiddelde Nederlander in totaal 8 uur en 33 minuten per dag aan media besteedt. Dit is niet zonder risico’s.

Hoofdpijn, wazig zicht, slapeloosheid en branderige, rode ogen zijn een aantal klachten die veroorzaakt worden door blootstelling aan het blauwe licht van beeldschermen. Ook kan het een negatief effect hebben op je stemming en kan het uiteindelijk voor een depressie zorgen.

Student Isabelle (21) heeft ook last van de klachten door blauw licht. “Als ik heel lang naar een scherm kijk en daarna weer in de verte moet focussen, krijg ik daar veel hoofdpijn van”, vertelt Isabelle. “Soms is het zo heftig dat ik er migraine door krijg.”

Opticien Reijn, werkzaam bij Pearle Opticiens in Tilburg, noemt het beeldschermgebruik een verslaving. “Het is mogelijk om van deze verslaving af te komen”, vertelt hij. Ook geeft hij nog een tip mee: “Zorg ervoor dat je na twee uur achter een beeldscherm minstens vijftien minuten ‘beeldschermloos’ bent. Dus leg je telefoon dan ook even weg.”

Het terugdringen van het dagelijks beeldschermgebruik is niet realistisch. We leven immers in een digitaal tijdperk. Toch kun je voorkomen dat je last krijgt van één van deze symptomen. Je kunt je ogen bijvoorbeeld beschermen door een speciale bril te dragen met beschermende brillenglazen.