Blijvende schade aan je hersenen overhouden als gevolg van een botsing of valpartij op het veld. Het is een risico dat veel (jonge) sporters lopen doordat ze geen gebruik maken van extra bescherming. Afgelopen weekend overleed een 13-jarige voetbalkeeper door een botsing met de tegenstander. De harde klap op zijn hoofd werd hem fataal. In hoeverre kunnen wij hersenletsel voorkomen en wat zijn nou precies de gevolgen?

 Rugby, boksen, voetbal, en hockey. Het zijn allemaal voorbeelden van contactsporten waarbij je gemakkelijk letsel kan oplopen. Na de dood van het voetbalkeepertje heeft De Hersenstichting een oproep gedaan aan de KNVB om het dragen van een helm bij jeugdkeepers verplicht te stellen. Uit het brainstormonderzoek van de Universiteit Leiden is gebleken dat de hersenen zich ontwikkelen tot het 25e levensjaar. Waarom zouden we dan alleen de jeugdkeepers verplichten tot het dragen van een helm? Danielle Dil, persvoorlichter van De Hersenstichting, vertelt dat de nekspier tot 16 jaar nog niet volledig ontwikkeld is. ‘’Wij willen dat op zijn minst de keepers tot en met 16 jaar een helm dragen, maar het spreekt voor zich dat het geen kwaad kan om ook op oudere leeftijd extra bescherming te gebruiken’’.

Gevolgen

De gevolgen kunnen per persoon verschillen. “De dood van de keeper is een extreem geval, maar een lichter hersenletsel moet niet onderschat worden”, aldus Dil. “In het dagelijks leven kan een persoon veel last hebben van vermoeidheid, regelmatig hoofdpijn en moeilijk omgaan met prikkels”.

Voormalig hockeyster Amber Boonen (23) weet hier alles van. Vanaf haar vijfde ging ze hockeyen, maar moest afgelopen jaar noodgedwongen stoppen. Door een stick tegen haar hoofd heeft ze een zware hersenschudding gekregen. “Praten was ontzettend moeilijk en ik vergat heel veel. Daarnaast had ik last van de gebruikelijke klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid”. Nu nog merkt ze de gevolgen van haar opgelopen letsel: ze is sneller en vaker duizelig en kan zich ook minder goed focussen. Feestjes en alcohol slaat ze zo veel mogelijk over. “Ik ben blij dat ik nog steeds een redelijk sociaal leven heb en dat ik nog het werk kan doen waarvoor ik gestudeerd heb. Dat ik daar een aantal feestjes voor moet overslaan heb ik ervoor over”.

Extra bescherming gebruiken vindt Amber eigenlijk niet nodig. “Aan de ene kant zorgt het er wel voor dat de kans kleiner wordt dat je letsel oploopt, maar ik denk dat sporters nog harder een duel in zullen gaan wat de kans op ongelukken weer vergroot. Mijn ongelukken waren gewoon pure pech’’.  Het gebruik van extra bescherming zal de kans op letsel verminderen, maar niet uitsluiten. Het beoefenen van een contactsport blijft risicovol.

Header: Jeem Sportsphotography