Dat is nu de vraag na de keuze van het tijdschrift Cosmopolitan UK om plussize-model Tess Holliday op de cover te plaatsen. De foto draagt bij aan body positivity, het prettig voelen in je eigen lichaam. Inmiddels is er op sociale media een discussie losgebarsten over de foto.

“Als ik een lichaam zoals de mijne in dit tijdschrift had zien staan toen ik nog een klein meisje was, had het mijn leven veranderd”, schrijft het Amerikaanse plussize-model Tess Holliday trots op haar Instagrampagina. Op de cover van de oktobereditie van de Britse Cosmopolitan staat een zelfverzekerde Holliday. Gekleed in een smaragd groene playsuit blaast ze een kus richting de lezer van het blad. “Tess Holliday wants the haters to kiss her ass”, staat bij de foto genoteerd.

Kritiek

Lang niet iedereen is blij bij het zien van meer vlees op de cover van een tijdschrift. Ook onder de foto van Holliday werden negatieve reacties geplaatst. Eén deze reacties was afkomstig van de Britste journalist en presentator Piers Morgan. Morgan deelt de foto op zijn eigen Instagramaccount en deelt zijn mening.

Net zo ongezond?

Ook op Twitter laat het publiek weten wat zij vinden van het kiekje van Holliday. Het merendeel van de negatieve reacties gebruikt hetzelfde argument als Morgan. Als een model met een eetstoornis zoals Anorexia niet op de cover geplaatst mag worden, zou iemand met Obesitas ook niet op een cover mogen staan. Alexandra van Straaten, vitaliteitscoach en personal trainer bij Just Personal, is het niet helemaal eens met dit argument: “Natuurlijk is hevig overgewicht niet gezond, maar Obesitas is geen ziekte of eetstoornis zoals Anorexia of Boulimia.” Dit maakt dat van Straaten de foto van Holliday wel verantwoord vindt. “Ik begeleid mensen niet alleen met afslanken, maar ook met hun mentale gesteldheid en dat vind ik veel belangrijker.”

Body positivity

Het bericht dat Holliday hiermee de wereld instuurt is dat iedereen trots moet zijn op zijn of haar lichaam. Deze mindset wordt ook wel aangeduid met body positivity. Deze term lijkt binnen de sociale media een steeds populairder begrip te worden. Een voorbeeld hiervan is het Instagramaccount We Define Beauty, waarop persoonlijke verhalen worden gedeeld en mensen uitleggen hoe zij van hun lichamen zijn gaan leren houden, ondanks dat deze afwijken van hedendaagse schoonheidsidealen.

De vraag naar body positivity blijkt dan ook groot te zijn. Volgens Bureau Body Positive is 80% van de Nederlandse vrouwen niet tevreden met haar eigen lichaam. Ook onder mannen neemt de onzekerheid en ontevredenheid toe.

Van Straaten ziet het liefst een afwisseling tussen slank, middelmatig en voller. Dit zou volgens haar de schoonheidsstandaarden een stuk flexibeler maken. “Zolang mensen maar gezond zijn en zich goed voelen in hun lijf. Dan stralen zij dit ook uit en dat is het mooiste wat er is.”