De laatste tijd heerst er veel commotie rondom de kledingvoorschriften bij tennis. Zo kwam de wereldberoemde tennisspeelster Serena Williams in het nieuws, omdat ze een catsuit droeg tijdens het tennistoernooi Roland Garros.

De voorzitter van de Franse tennisbond en organisator van het toernooi, Bernard Giudicelli, liet weten dat er volgend jaar een strenger advies zou gelden. Daarnaast stelde hij dat de catsuit van Williams niet meer gedragen mag worden. Deze discussie is niet nieuw. Al jaren zoeken tennissers de grenzen op – of gaan er zelfs overheen. Zo tenniste Andre Agassi ooit in een spijkerbroek en Maria Sjarapova in een jurkje bezet met Swarovski kristallen.

Serena Williams in haar veelbesproken catsuit

Regels, regels en nog eens regels
Tennis wordt door veel mensen als een elitaire sport gezien. Golf ook. Deze sport heeft net zoals tennis een hele waslijst aan (strenge) kledingvoorschriften. De professionals bij golf houden zich, in tegenstelling tot tennis, wel aan deze voorschriften. John Daly, een professionele golfer, kleedt zich flamboyant, maar blijft wel binnen de voorschriften.

John Daly in één van zijn flamboyante outfits

De Nederlandse golf federatie (NGF) schrijft over hun kledingvoorschriften: “De golfwereld hecht echter wel aan fatsoensregels. Er zijn op alle banen kledingvoorschriften, die per baan kunnen verschillen. In het algemeen wordt er van je verwacht dat je bovenkleding met een kraagje draagt, voor de heren met mouw. Draag een lange broek of een bermuda tot net boven de knie. Draag geen shorts, trainingspakken of fluorescerende kleding. Op sommige banen zijn jeans niet toegestaan. Ook schoenen met hoge hakken zijn niet toegestaan, omdat deze het zorgvuldig onderhouden gras kunnen beschadigen.”

Studenten
Maar wordt er dan bij studentensportverenigingen ook zo streng gekeken naar wat je wel en niet mag dragen? Bij de Tilburgse studententennisvereniging Lacoste in ieder geval niet. “Je mag echt met alles op de baan staan. Het is niet zo dat we echt regels hebben dat je met bepaalde kleding niet de baan op mag. Het is meer dat je raar aan wordt gekeken als je met een spijkerbroek op de baan staat’’, vertelt Floor Coopmans, secretaris van de vereniging. Het enige wat verplicht is bij de tennisvereniging zijn tennisschoenen: “Zodat het gras niet kapotgaat.” Ze voegt eraan toe dat ze kledingvoorschriften een beetje overdreven vindt. “Het zou niet zo overdreven moeten zijn.”

Bij de Tilburgse studentengolfvereniging Under Par vinden ze het belangrijk dat de leden zich aan de kledingvoorschriften houden. Voorzitter Quintin Veldmeijer vertelt echter dat ze een studentenvereniging zijn en dat daardoor ook vaak andere kleding wordt getolereerd. “Vooral als wij op de driving range staan. Dit is vaak een meer informele sfeer ten opzichte van het daadwerkelijk 9/18 holes golfen.” Daar voegt hij wel aan toe: “Mocht het een keer echt niet kunnen, dan zullen we er wel wat van zeggen.”

Verschil moet er zijn
In tegenstelling tot de professionele tennis- en golftoernooien, worden bij studentensportverenigingen de kledingvoorschriften (uiteindelijk) dus niet zo strikt genomen. Het gaat bij hen vooral om de sport en het plezier. Ze doen niet zo moeilijk, je mag wat hen betreft in je hempie staan.