Kindertuigjes. Het is een groeiende trend onder jonge ouders. Op de Facebookpoll van EditieNL liet 69% van de ouders weten dat het hen een handig product leek en 31% vond het zielig voor het kind. Over tuigjes voor kinderen vinden soms heftige discussies plaats. Zijn kindertuigjes zielig? En waarom is het een trend?

Anita Nyaru is de oprichter van kindertuigjes.nl. Sinds 27 juli 2017 bestaat de site en voordat deze online ging kreeg ze al bestellingen binnen. “Ik hoor vaak gemengde reacties over tuigjes. Mensen reageren soms negatief door te zeggen dat het zielig is en dat een kind geen hondje is. Ik probeer die discussie altijd een beetje te mijden. Ik denk dat mensen het gebruik van een tuigje verkeerd interpreteren. Het is niet zo dat een kind altijd aan een tuigje moet lopen, maar het is een alternatief voor de buggy. Het is niet zo dat kinderen die al zelfstandig, zonder gevaar los kunnen lopen een tuigje aan moeten.”

Pedagoog Joyce Vlaming van pedagogisch adviesbureau Joyeux denkt dat men de voordelen van kindertuigjes vooral ondervindt bij het lopen in een pretpark of in een winkelcentrum. “Vaak willen kinderen zelf lopen. Als je op druk terrein bent dan is het enkel vasthouden aan het handje vaak niet handig. Een kind trekt zich los of wordt boos omdat het zo dicht bij je moet lopen. Een praktische tussenoplossing zou dan een tuigje kunnen zijn. Je kind kan dan toch zijn of haar omgeving enigszins ontdekken doordat het ‘vrij’ kan lopen.”

“Het combineren van werk, sociale leven, gezinsleven en opvoeding is voor veel ouders lastig. Wat ik vaak zie in mijn praktijk is dat ouders het tekort aan aandacht dat ze hebben voor kun kinderen, compenseren door vaker toegeeflijker te zijn. Door alle drukte zijn ouders vaker minder consequent in het naleven van regels. Een gevolg daarvan is vaak dat kinderen slechter luisteren. Ouders kiezen daardoor misschien voor een tuigje, om ze zo toch veilig bij zich te kunnen houden, maar hebben geen ‘gezeur’ over het moeten zitten in de kinderwagen of weglopen.”

Veiligheid
Ook vanuit veiligheidsoogpunt denkt Vlaming dat een tuigje handig is. “Bij kinderen die bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis hebben en daardoor zelf gevaren moeilijker kunnen inschatten. Of ze luisteren niet goed, omdat ze je gewoonweg niet voldoende begrijpen. Een kind moet zich daar dan uiteraard wel prettig bij voelen.”

Omgeving ontdekken
Een kind wil zijn omgeving ontdekken en Vlaming vindt wel dat een kind hiervoor de kans moet krijgen. “De omgeving van een kind bepaalt voor een groot deel hoe het kind zich ontwikkelt. Het is belangrijk dat ouders hun kinderen stimuleren om dit zelf te ontdekken. Van nature vindt een kind het mij inziens niet prettig om een tuigje om te hebben. Maar als een kind de keuze heeft om in een wandelwagen te zitten óf een tuigje, zal een kind meestal het laatste kiezen.”

Anita geeft aan dat kinderen meer beweging krijgen wanneer ouders een tuigje gebruiken in plaats van een buggy. “Mijn dochter vond het prachtig om met haar tuigje mee te lopen. Ze wilde ook niet de deur uit zonder haar leeuwtje op haar rug.” Er zijn ook polstuigjes die bestaan uit twee polsbandjes, verbonden aan een lijn. De site krijgt steeds meer bestellingen van kinderopvangen en laatst kregen ze nog een bestelling van een school voor speciaal basisonderwijs. Kindertuigjes.nl is de enige site in Nederland die kwaliteitstuigjes verkoopt voor kinderen.