Vinyl is weer helemaal terug. Tweedehands lp’s van Elvis, David Bowie en The Beatles vliegen weer over de toonbank. Opmerkelijk genoeg ook onder jongeren. Best gek, als je bedenkt dat muziek streamen tegenwoordig bijna gratis is.

Steeds meer muziekwinkels begonnen weer met de verkoop van vinyl, waaronder Sounds uit Tilburg. Zij bieden vanaf 2016 weer platen aan. ’Destijds merkten we dat er weer vraag was naar de ouderwetse LP, dus besloten we ze weer in te kopen. Via marktplaats en handelaren hebben we elke keer onze arrangement uitgebreid’, vertelt Maarten, eigenaar van Sounds Tilburg.

LP leuker dan streamen

Wat opvalt is dat vinyl ook populair is onder jongeren. Voor een LP betaal je al snel twintig euro, terwijl muziek goedkoop te streamen is via apps als Apple Music en Spottify. ’Jongeren willen gewoon graag iets tastbaars hebben. Ze vinden het leuk om de muziek echt in hun handen te hebben’, denkt Maarten.

Mees(20), verzamelt lp’s en heeft inmiddels al een flinke collectie verzameld. ’Ik begon in 2017 met sparen en ik heb inmiddels al 28 lp’s. Het kostte me al zo’n 750 euro.’ Spijt heeft hij niet. ‘Het is me echt elke cent waard.’ Ook Mees merkt dat steeds meer jongeren vinyl verzamelen. ‘Op school hoor je er steeds meer mensen over. Het is echt een hype geworden.’

De belangrijkste reden voor de trend zoekt Mees in de dingen die je moet doen om ernaar te kunnen luisteren. ‘Door de plaat uit de hoes te halen krijg je echt een band met het album. Als je er moeite voor moet doen om een liedje te beluisteren ga je er ook echt voor zitten. Dat mis je toch wel op Spottify.’

Blijvende trend

De verkoop van platen stijgt nog ieder jaar. ‘Ik denk zelfs dat het een blijvende trend is’, voorspelt Maarten. ‘Binding houden met het album blijft toch iets dat belangrijk is voor muziekliefhebbers.’

Mees blijft ze in ieder geval sparen. ’Ik ben nog lang niet klaar met mijn verzameling. Er zijn nog zoveel platen die ik per se wil hebben.’