Het aantal jongeren dat onveilig seks heeft is gegroeid. Uit onderzoek van Universiteit Utrecht en Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) blijkt dat het condoomgebruik onder seksueel actieve jongeren sterk is afgenomen. In 2009 gebruikte 80% een rubbertje, nu is dat nog maar 55%.

Maar waarom gebruiken jongeren steeds minder een voorbehoedsmiddel? Nemen zij liever het risico dat er negen maanden later aan de ouders vertelt moet worden dat ze opa en oma zijn geworden? Zijn zij bewust van de mogelijke gevolgen? Of is het juist dat het vonkje eerder overslaat wanneer je het onveilig doet?

Dennis (17) vindt van wel. “Het gevoel is fijner als je het zonder condoom doet. Het is al lang geleden dat ik het met een condoom heb gedaan.” Ook Sjoerd (17) deelt die mening. Hij heeft al twee jaar een vriendin en sinds de zomervakantie vonden zij dat het tijd was voor verandering. “Sinds de zomervakantie doen we het alleen maar zonder condoom. De eerste keer was wel raar, maar hoe vaker je het doet, hoe lekkerder het voelt.” Roel (16) deed het één keer onveilig. “Mijn vriendin en ik hebben er lang over getwijfeld. Ik wil het toch wel vaker doen, maar alleen met mijn vriendin. Zij slikt de pil en haar vertrouw ik.”

Gevolgen                                   

Of zij wel bekend zijn met de gevolgen nadien, dat is geen enkele twijfel. Sjoerd: “Daar ben ik zeker van op de hoogte, maar ik heb alleen seks met mijn vriendin, dus ik hoef niks te vrezen.” Roel sluit zich daarbij aan. “Ik doe het alleen met mijn vriendin, niemand anders. Zij zou ook nooit vreemdgaan, dus ik verwacht niet dat ik een soa krijg.” Dennis, die geen vaste vriendin heeft, is ook niet bang. “Ik weet met wie ik het doe en met wie niet. Van degene waarmee ik seks heb, weet ik dat zij schoon zijn.”

Karolien Maris, persvoorlichter van SOAIDS Nederland, vindt de reacties en cijfers verontrustend. “Het is schrikbarend. Wij proberen jongeren te beschermen tegen seksueel overdraagbare ziektes door ze online voorlichting te geven. Wij hopen dat zij daar ook iets mee doen, maar uit deze cijfers blijkt dat helaas niet zo te zijn.”

Campagnes moeten terugkomen

Maris vindt de cijfers zorgelijk, maar denkt dat deze minder extreem zouden zijn als de campagnes over veilig seks terug zouden komen. “In 2011 is er in de politiek besloten om geen geld meer te pompen in deze campagnes. Dat vind ik erg jammer, want deze filmpjes genereerden veel kijkcijfers. Misschien klinkt het cliché, maar wellicht was het percentage dat onveilig seks heeft minder als deze campagnes nog steeds uitgezonden werden op nationale televisie.”

Advies

Hoewel er geen campagnes meer op televisie te zien zijn, wordt er nog wel voorlichting gegeven op verschillende websites. Ook SOAIDS heeft zo’n website. Maris: “Op onze website kunnen jongeren vragen stellen die zij liever niet bespreken met hun vriendjes of met hun ouders. Het is een kenniscentrum waar veel uitleg wordt gegeven over je eigen lichaam, voorbehoedsmiddelen en seksueel overdraagbare ziektes. Ook kan je altijd met je problemen bij ons terecht. Zo hopen wij jongeren wegwijs te maken en hen te stimuleren om veilig seks te hebben.”