De Portugese club Benfica wordt verdacht van corruptie in de competitie. In het seizoen 2016/17 zou de club aan de Portugese voetbalbond gevraagd hebben om scheidsrechters bij bepaalde wedstrijden te plaatsen, zodat zij meer kans zouden hebben op het kampioenschap. In Nederland zijn dit soort schandalen voor zover we weten nog niet voorgekomen, in andere Europese landen komt het echter vaker voor.

De Duitse Bundesliga

In 2005 is er bij onze oosterburen ook een schandaal geweest. De scheidsrechter Robert Hoyzer heeft toen de wedstrijd tussen Hamburger SV en Paderborn SC gemanipuleerd. Hij heeft twee strafschoppen aan Paderborn gegeven en een speler van Hamburger SV zonder duidelijke reden het veld af gestuurt. De semi-profs van Paderborn wonnen deze wedstrijd van de club uit de Bundesliga. Omdat Hoyzer deze wedstrijd manipuleerde, hebben Kroatische gokkers ongeveer 1,2 miljoen euro verdient. Hoyzer is na dit schandaal uitgesloten voor alle activiteiten rondom voetbal.

10.000 Réal per wedstrijd

Ook de Braziliaanse competitie kent een corruptieschandaal met scheidsrechters. In 2005 is Edílson Pereira de Carvalho omgekocht. In totaal zijn er 11 door hem gefloten wedstrijden ongeldig verklaard. De Carvalho zou 10.000 Braziliaanse Real per wedstrijd hebben ontvangen van onbekende investeerders. Na dit schandaal is De Carvalho levenslang geschorst.

Het grootste schandaal in de recente sportgeschiedenis

Maar het grootste en meest vergelijkbare schandaal met dat van Benfica is het Italiaanse voetbalschandaal van 2006. Bij dit schandaal waren in totaal vijf clubs uit de serie A betrokken: AC Milan, ACF Fiorentina, Juventus, Lazio, Reggina Calcio en AC Arezzo. De algemeen directeur van Juventus heeft toen in samenwerking met de andere clubs scheidsrechters omgekocht, zodat Juventus kampioen zou worden.

De gevolgen voor deze clubs waren groot: Juventus, Fiorentina en Lazio werden voor straf teruggezet naar de serie B. Daarnaast moest Juventus het landskampioenschap inleveren. AC Milan en Reggina Calcio kregen een geldboete. AC Arezzo kreeg uiteindelijk als enige geen straf. Fiorentina, Juventus en Lazio hadden zich ook gekwalificeerd voor Europees voetbal, maar werden hier ook voor uitgesloten.

Waarom laten scheidsrechters zich omkopen?

De scheidsrechters in Duitsland en Italië verdienen meer dan 70.000 euro per jaar. De reden waarom ze zich lieten omkopen is bij deze scheidsrechters niet bekend. De Braziliaanse scheidsrechter, De Carvalho, heeft verklaard dat hij het deed vanwege een schuld van 30 duizend Braziliaanse Real.

De straf die Benfica kan krijgen is uitsluiting van alle competitie’s. Door het rechtssysteem van Portugal kan het echter drie jaar duren voordat er een straf opgelegd wordt.