Een nieuw land, nieuwe school, nieuwe vrienden… Intregreren kan voor vluchtelingen al lastig genoeg zijn. Sinds de toegenomen stroom van vluchtelingen is er ook meer aandacht gekomen voor de positieve invloed van sport.

Uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Sport & Bewegen (NISB), is gebleken dat sporten vluchtelingen kan helpen zich eerder thuis te voelen. Voetbal is de sport die over de hele wereld en door iedereen kan worden gespeeld. Veel vluchtelingen waren in hun land van herkomst ook al actief bezig hiermee. Vaak wordt er dan ook voor een goed sportaanbod gezorgd in opvangcentra, dit wordt met veel enthousiasme ontvangen.

Majid (17) is drie jaar geleden met zijn familie vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. Sinds hij met zijn familie een vaste woonplaats heeft, speelt hij bij de voetbalclub in het dorp. Naast het trainen speelt hij ook elke zaterdag wedstrijden. ‘’Het leuke aan voetballen is dat je heel hard kan rennen, schijnbewegingen maken, verdedigen, en het beste natuurlijk: doelpunten maken!’’, zo zegt hij.

Daarnaast helpt het hem ook met sociaal contact. ‘’Veel spelers wonen ook bij mij in de buurt. Hierdoor ontmoet ik nieuwe mensen en heb ik ook nieuwe vrienden gemaakt. Dit heeft het voor mij makkelijker gemaakt om me een beetje meer thuis te voelen hier.’’

Vier grote voordelen van sport
Het stimuleert de aanmaak van neurotransmitters waardoor we ons beter voelen
Op een sportclub ontmoeten we veel nieuwe mensen
Het zorgt voor een betere conditie en een beter uithoudingsvermogen
Tijdens het sporten maken we stofjes aan in onze hersenen die voor ontspanning zorgen