Heb jij weleens met drugs op achter het stuur gezeten? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert  blijkt dat jongeren steeds meer rijden onder invloed.

In het onderzoek geven jongeren aan dat ze vooral rijden onder invloed als ze op de terugweg zijn van een festival. XTC, Speed, Cocaïne en Marihuana worden het meest gebruikt onder jongeren. De Nationale Drugs Monitor van het Trimbos-instituut wees uit dat jongeren de afgelopen jaren steeds meer drugs gebruiken.

  

Ondervraagde

De grootste groep ondervraagde (47%) geeft aan niet te willen stoppen met rijden onder invloed. Ze hebben het gevoel dat ze toch niet gepakt kunnen worden door de politie.

Justitie

Een schokkende conclusie voor de politie en Justitie. Die proberen juist steeds strenger te handhaven. Volgens de Opiumwet ben je niet strafbaar als je drugs hebt gebruikt. Daarentegen is het actief deelnemen aan het verkeer onder invloed wel strafbaar. Dit proberen ze sinds 2017 middels de speekseltest te controleren.

Ook Dirk (23)* rijdt weleens onder invloed, maar zegt dat hij dat niet meer gaat doen. ”Festivals zorgen steeds meer voor een betere verbinding van pendelbussen van de festivals naar treinstations. Hierdoor kom je op de terugweg wel thuis, zelf rijden is niet meer nodig.”

Verkeersdoden

In 2017 vielen er in Nederland 613 verkeersdoden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS). Nederland staat in de top-3 landen met de minste verkeersdoden in de EU. Dit aantal blijft ondanks dit gegeven te hoog. Hoeveel slachtoffers er precies door drugsgebruik in het verkeer vallen, is onbekend, naar schatting is dit ongeveer 1 op de 10. Wanneer je onder invloed deelneemt aan het verkeer neemt je reactiesnelheid af, je ruimtelijke oriëntatie valt weg en je kunt risico’s niet meer goed inschatten.

*vanwege privacyredenen is gekozen voor een gefingeerde naam. Zijn/haar echte naam is bekend bij de Nieuwsredactie.