Hey, gebruik jij eigenlijk nog een condoom? Bijna de helft van de jongeren niet meer namelijk. Uit onderzoek blijkt dat het condoomgebruik flink is gedaald sinds 2009. Laten we eens even over veilig vrijen gaan praten.

Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat nog maar 55% van de jongeren condooms gebruikt. Dit is 25% minder dan in 2009. Doen we dan andere dingen om soa’s te voorkomen?

Wachten op een test
GGD / Sense is een stichting waar jongeren tot de 25 terecht kunnen voor een gratis soa-test. Ook kan je hier alle vragen stellen over seks die je niet aan je pa of ma durft te vragen. “Er is een kleine stijging in het aantal afspraken voor een soa-test vergeleken met de vorige jaren. Er staat wel vaak een wachtlijst van meer dan een maand voor een afspraak bij ons, maar dat is al een paar jaar zo,” vertelt Anne van GGD / Sense (volledige naam mag niet gepubliceerd worden i.v.m. pricacy).

Risiconemende jongeren
Anne vertelt dat er wel andere maatregelen worden genomen tegen zwangerschap. “Het spiraaltje is erg in opkomst en gaat waarschijnlijk over een paar jaar de pil inhalen. Tegen soa’s is het condoom een van de weinige oplossingen, ik denk dat jongeren het niet meer zo erg vinden om risico’s te nemen.” You only live once, weet je wel.

Veilig Vrijen
Tot 2011 was er een campagne genaamd ‘Veilig Vrijen’. Maar ja, niemand kijkt meer tv, dus is het van de buis gehaald. Deze campagnes waren vooral om het elkaar te besmetten met soa’s te voorkomen. Het is wel opvallend dat sinds deze campagne weg is, het condoomgebruik is gedaald. Bij GGD / Sense kan je die voorlichtingen nog wel krijgen. “We zijn er om jongeren te helpen met hun seksuele problemen, maar ook om vragen te beantwoorden over dingen die ze niet snappen. Vragen over condooms krijgen we niet veel.”

‘Seks onder je 25e’
‘Seks onder je 25e’ is een onderzoek door Rutgers en Soa Aids Nederland dat gaat over de seksualiteit van jongeren van 12 tot en met 25. Hieruit blijkt dat jongeren steeds later met seks beginnen maar dat het aantal bedpartners wel gelijk is gebleven. Er zijn dus meer partners in een kortere tijd. Ook staat erin dat we in het begin, vooral met vaste partners, wel een condoom gebruiken maar dat na een tijdje niet meer doen. Nadat we elkaar vertrouwen, laat niet iedereen zich testen.

Awkward
Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk ook een groter aantal jongeren een soa oploopt sinds de daling van het condoomgebruik, maar het is een aanrader om er toch gewoon een te gebruiken. Durf je niet ongemakkelijk in de rij te staan bij de drogisterij? Bestel ze dan anoniem online, niks awkwards aan!

Gebruik jij een condoom?

Ja, altijd
Soms
Nooit
Created with Quiz Maker