Het keurige imago en de positie van de D66 fractievoorzitter Pechtold staat nu onder hoogspanning. Voorzitter van de jongerenbeweging van D66 Chris Dams geeft zijn mening over hoe de toekomst er nu uit gaat zien.

Anne Lok lichtte in haar ontslagbrief als raadslid van Meppel en in de Privé een tipje van de sluier op over het pijnlijke einde van haar relatie met Alexander Pechtold. “Het beeld over Pechtold en de partij verandert hiermee nadelig. Alleen valt nog te betwijfelen of het terecht is, want het verhaal wordt eenzijdig verteld vanuit de kant van Anne Lok.” Na eerdere spraakmakende relatieproblemen dit jaar bij GroenLinks en de VVD, is D66 nu de pineut. “Ik heb niet het idee dat het vaker voorkomt bij politici, juist omdat het een publiek beroep is.”

Onafhankelijke jongerenafdeling

De Jonge Democraten is een onafhankelijke groep en weet niets van partijzaken. “De smeuïge details van hoe de partij optreedt en het behandelt weten we niet. Hoe de partijtop dit probleem met Pechtold bespreekt… geen enkel idee.” Duidelijkheid zal waarschijnlijk pas op 6 oktober komen op het partijcongres in Den Bosch. “Bij een aanklacht kan zijn positie onzeker worden. Nu is het nog alleen iemand die zich uitspreekt over haar kant van het verhaal.”

Toekomst zonder ‘pech’

Het politieke dieptepunt van de partij in 2006 met drie zetels is weggewerkt met Pechtold als nieuwe lijstaanvoerder. Nu is D66 een gedeelde derde fractie van de Tweede Kamer en de derde in de Eerste. Hij heeft daarom voor een meerderheid van de sociaalliberale partij een waardig afscheid verdient. “Misschien gezien de tendens van de laatste tijd en het huidige tumult rondom deze spraakmakende discussie is het tijd voor een fris gezicht voor de partij.”

Dams trekt er zelf als politicus vooral de les uit om vooral na te denken over bepaalde zaken in het privéleven die je betrouwbaarheid kunnen aantasten. Het leven in de schijnwerpers is een leven onder een vergrootglas. “Privékwesties van Kamerleden horen niet thuis in de publieke opinie”, vindt Dams.

Pechtold bestempelt het zelf ook als een nietszeggende privékwestie. Dams vindt dat het zo zou moeten zijn, dat niet alleen op het integer zijn en de persoonlijkheid van de lijsttrekker gestemd word. De partijstandpunten zouden het belangrijkste moeten zijn. “Persoonlijk vind ik ook dat het privéleven van politici niet thuishoort in de publieke opinie. Een uitzondering is natuurlijk wanneer iemand het vrijwillig deelt via social media zoals de eikeltjespyjama van Jesse Klaver.”