De provincie Brabant gaat €300.000 investeren in de ontwikkeling van urban sports. Met dat geld gaat BrabantSport een aantal wereldwijd aansprekende urban evenementen organiseren. Deze ontwikkeling geeft de groei aan van urban sports en in het bijzonder het skateboarden, dat in 2020 zijn debuut maakt op de Olympische spelen in Tokio.

BrabantSport heeft voor de ontwikkeling van urban sport samen met behulp van een aantal organisaties een ambitieplan opgesteld waarin het doel van de evenementen worden beschreven en ze financieel worden onderlegd. Een van die organisaties die mee heeft geholpen aan het plan is Skateboard Federatie Nederland (SFN). Naast Skateboarden zijn bijvoorbeeld BMX’en, freerunnen en inline skaten populaire urban sports die in het plan worden meegenomen.

SFN voorzitter, Ruud van Bragt, denkt dat het plan een goede stap is voor de ontwikkeling van het skateboarden in Nederland. Zowel op sociaal-cultureel niveau als op professioneel niveau: “Je merkt nu zeker dat het skateboarden populairder wordt, omdat het geïntroduceerd wordt als nieuwe sport op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Het is alleen wel belangrijk dat de skateboardcultuur behouden blijft, en dan bedoel ik niet alleen het imago van blowen, drinken en bankjes slopen, wat echt wel meevalt, maar ook de vrijheid en de afwezigheid van regels wat skateborden heeft.”

Daarom heet het plan ook ambitieplan urban sports én culture, zegt van Bragt: “Het gaat niet alleen om de sport zelf, maar ook de hele cultuur achter urban; Vrijheid, geen regels, geen vaste tijden en geen vaste plek. Als je naar de professionele kant kijkt, zie je dat er sinds 2016 veel is gebeurd in de gemeente Den Haag, daar hebben ze 1 miljoen euro geïnvesteerd in het bouwen van een topsportaccommodatie waar skaters op Olympisch niveau kunnen trainen.”

Op dit moment kan het qua faciliteiten en de mate waarin urban sport bijvoorbeeld door de gemeente serieus wordt genomen wel beter zegt Van Bragt, daar moet het ambitieplan dus voor zorgen.