TILBURG – In Brabant zijn kinderen steeds gezonder. Dat blijkt uit de Gezondheidsmonitor van de GGD West-Brabant en de GGD Brabant-Zuidoost. Ten opzichte van negen jaar geleden zijn de Brabantse kinderen meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. In Rucphen is dat niet het geval.

Wethouder Evers van de gemeente Rucphen onderstreept het belang van sporten voor kinderen op de website van de Gemeente. “Als kinderen al op jonge leeftijd gaan sporten draagt dat bij aan het voorkomen van allerlei medische kwalen op latere leeftijd. Bovendien is sporten goed voor de sociale ontwikkeling,” verklaart wethouder Evers. “Lekker met andere kinderen sporten verrijkt ook de sociale contacten.” Maar uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 31,3 procent aangeeft zich niet gezond te voelen. Hiermee staat de gemeente bovenaan de lijst van ongezonde gemeenten in Brabant. Agnes Bogers, communicatieadviseur van Gemeente Rucphen, liet in een persverklaring weten dat dit beeld bekend is bij hen, doormidden van eerdere onderzoeken.

De oorzaak hiervan zou volgens Agnes Bogers liggen aan diverse factoren zoals sterke
vergrijzing binnen de gemeente. Daarnaast zou een deel van de inwoners een lage opleiding
hebben gevolgd. En uit onderzoek van het CBS blijkt dat dit een negatief effect heeft op de
ervaren gezondheid.

Oplossing
“Als gemeente Rucphen zetten we ons al vele jaren in op het verkleinen van de ‘gezondheidsachterstand’ van onze bevolking. Dat richt zich voornamelijk op de preventieve gezondheid, en vereist een langdurige inzet voordat resultaten zichtbaar worden in statistieken,” aldus Agnes Bogers.

Verder investeert de gemeente onder andere in sport en bewegen, ondersteunt ze het
programma van de ‘gezonde school’ en probeert ze al de jongeren een opleiding te laten behalen voor ze toetreden tot de arbeidsmarkt.