In het Vondelpark in Amsterdam trappen vandaag Katja Schuurman, Kees van der Spek en Jan Slagter de startcampagne af van de vijfde editie van Stoptober. Tijdens de officiële campagne, die 1 oktober van start gaat, gaan de drie ambassadeurs de strijd aan samen met honderdduizenden andere Nederlanders voor een sigaretvrij leven.

Roken kost klauwen met geld en ook je gezondheid gaat er allerminst op vooruit. Toch rookte in 2017 ongeveer 17,2 procent van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar dagelijks. Met dit percentage zit Nederland nog een stuk onder het Europese gemiddelde, maar natuurlijk wordt er gestreefd naar een rookvrij Nederland. Daarom zijn KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Trimbos-Instituut, en GGD GHOR Nederland in 2013 begonnen met de campagne Stoptober.

Succes

Stoppen met roken is voor veel mensen erg moeilijk. Toch hebben meer dan tweehonderdduizend rokers in de afgelopen vier jaar de sigaretten voorgoed vaarwel gezegd. Jacqueline Strenger (48) rookte vanaf haar dertiende en wist hier afgelopen jaar na 35 jaar een eind aan te maken. “Ik rookte twee pakjes per dag, dus dat liep lekker op.” Na het volgen van de campagne en een middeltje van de huisarts is ze nu alweer bijna een jaar gestopt. ”Vooral de teller in de app van Stoptober was geweldig.” Met deze teller worden de dagen afgeteld en heeft de roker een moment om naar toe te streven.
Ook Mischa Stubenitsky, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding, denkt dat het geheim van de Stoptober campagne bij de app ligt. “Als je bijvoorbeeld een keer de verleiding niet aan kan en toch een sigaret wil roken, kan je op een noodknop klikken in de app. Vervolgens komt een BN-er als Nicky Romero in beeld die je nog wat extra motivatie inpraat om het toch niet te doen.” Ook radio-DJ Gerard Ekdom en rapper Lange Frans spreken de deelnemers motiverend toe.

Stoptoberhuis

Ook dit jaar wordt er nog een extra dimensie toegevoegd aan de Stoptobercampagne. De eerste 5 dagen van Stoptober sluiten vijftig rokers zich op in het zogeheten Stoptoberhuis. Daar worden zij elke dag begeleid door experts en krijgen ze professionele coaching.

Onze nieuwsredactie is al volledig rookvrij!

Hoeveel rook jij?

Nooit
1-5 sigaretten per week
5-10 sigaretten per week
10-15 sigaretten
15+
Created with SurveyMaker