Deze zondag, 9 september, opent Zen’trum De Verbinding in de Reeshof zijn deuren. Iedereen is er welkom en in het bijzonder jongeren. Steeds meer jongeren kampen met angst, problemen en vermoeidheid en hebben daardoor last van zowel lichamelijke als psychische klachten. We vroegen Zen’trum De Verbinding hoe zij van plan zijn om jongeren te helpen.

Kim van den Dobbelsteen is een van de oprichters, samen met Yolanda van Gils. Kim is kinder- en jeugdcoach en vind dat de druk op jongeren heel hoog is tegenwoordig: “De maatschappij verwacht een hele hoop van hen. Ik merk veel hoogsensitiviteit en depressie bij jongeren en denk dat dit soort jongeren een ondergeschoven categorie is. We krijgen vrij weinig aanmeldingen van jongeren en we zouden er in de toekomst graag meer zien.”

Bij het Zen’trum kan jongeren een luisterend oor geboden worden en zal er meer aandacht besteedt worden aan hun gevoel. “Ik denk dat jongeren vooral behoefte hebben aan veiligheid, begrip, ruimte en ontspanning. Als een jongere bij ons aanklopt volgt er eerst een intakegesprek om te kijken welke hulp wij het beste kunnen bieden. En mocht de behandeling niet baten, kunnen we altijd kijken of bijvoorbeeld kleurtherapie wel iets is.”

Krachten bundelen                                                                                                                 Bundelen is de insteek van Zen’trum De Verbinding. De oprichters werken samen met verschillende behandelaren in het centrum. Je kunt als cliënt dus ook een aantal keer lichttherapie volgen en een aantal keer voetreflextherapie. Dan weer coaching en energetische behandelingen. Al die behandelingen ondersteunen elkaar. Ze willen begin 2019 workshops gaan geven gericht op jeugd en jongeren. Onder andere over omgaan met de structuur van de maatschappij.

Het centrum geeft holistische behandelingen: voor lichaam en geest. Iemand met rugklachten kun je naar een fysiotherapeut sturen, maar als rugklachten soms voortkomen uit geestelijke klachten blijven ze terugkomen. “Ons centrum staat in het teken van grenzen herkennen. Voelen wanneer je lichaam aangeeft dat je te ver gaat. Ik zeg altijd: als het lichaam fluistert en je luistert daarnaar, dan hoeft het niet te gaan schreeuwen. Onze behandelingen zijn niet ‘zweverig’. Iedereen die bij ons werkt is gediplomeerd. Onze aanpak is alleen vanuit een andere insteek.” Aldus Kim.

Op 9 september 2018 opent Zen’trum De Verbinding aan de Langendijk 81 met een open dag.

Oprichters Kim en Yolanda Bron: In De Buurt Tilburg